:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Januar 03, 2020   19:14

0

132

Samoopredeljenje: Skandalozna presuda u slučaju "Pronto"

Pokret Samoopredeljenje reagovao je danas nakon izricanja sudske presude u slučaju "Pronto", nazivajući odluku suda - skandaloznom.

"Osnovni sud u Prištini danas je objavio oslobađajuću presudu za najgrublji i najneposredniji krivični i koruptivni slučaj na posleratnom Kosovu, poznat kao afera "Pronto". Ovaj slučaj je uključivao visoke zvaničnike u izvršnoj vlasti, javnim preduzećima i Tužilaštvu. Današnja odluka je skandalozna. To je dokaz da je izvršna vlast zarobila sudove, a izvršnu vlast korumpirana mreža slična mafiji", navodi se u saopštenju Pokreta Samoopredeljenje.

Pokret Samoopredeljenje je istakao da današnja presuda Suda predstavlja direktan udar na potrebe građana za nepristrasnim pravnim institucijama.

"Još je gore ironično obrazloženje Suda, da nema dovoljno dokaza što je dovelo do oslobađanja aktera afere "Pronto", imajući u vidu da su samo objavljeni telefonski razgovori sa imenima onih koji su razgovarali i teme razgovora nesporni i jasni dokazi da kriminal vlada i da ga ima i u pravosudnim institucijama", navodi se dalje u saopštenju.

Pokret Samoopredeljenje je takođe dodatno naglasio potrebu za velikom promenom.

"Tamo gde se nepravda javno deklariše, potreba za promenom je veća nego ikad. Puštanje ovih osoba je najveći dokaz da su naše institucije zarobljene i da postoji hitna potreba da se oslobode. Prioritet Samoopredeljenja je borba protiv zarobljavanja Kosova, koja će se sprovesti i biće ključna obaveza tokom Kurtijevog mandata. Kažnjavanje krivaca doneće Kosovu pravdu, ekonomski razvoj, jednakost i poverenje u državu i budućnost", piše u saopštenju.

Pokret Samoopredeljenje je poručio i da ovakvi slučajevi čine još hitnijim uspostavljanje nove kosovske vlade.

"Takvi ozbiljni slučajevi pokazuju užurbanost da se zatvore slučajevi pred sudovima, pre nego što se stvore nove institucije. Ali istovremeno, ovi skandalozni slučajevi čine još hitnijim uspostavljanje vlade, tako da vladavina zakona počne da funkcioniše, a pravosuđe postane više od kriminalca sa legitimitetom", ističe se u saopštenju.

Osnovni sud u Prištini oslobodio je danas optužene u slučaju "Pronto", a predsedavajući sudija Šashivar Hoti objavio je presudu objašnjavajući da za Adema Grabovcija, Besima Bećaja, Zenuna Pajazitija i ostalih 8 optuženih nije dokazano da su počinili krivično delo za koje se terete.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMafera "Pronto"Samoopredeljenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva