:

:

TV Most

Foto: EFE

clock

Januar 07, 2020   15:31

0

217

Sančez izabran za premijera Španije

Donji dom španskog parlamenta izglasao je Pedra Sančeza za premijera Španije. Sančez je uspeo da obezbedi prostu većinu od 167 poslanika.

 

Za izbor Sančeza glasalo je 167 poslanika, dok je protiv bilo njih 165. Osamnaest od 350 poslanika se uzdržalo od glasanja.

Aktuelni predsednik španske vlade Pedro Sančez izabran je zahvaljujući glasovima poslanika Socijalističke radničke narodne partije, čiji je predsednik i partije Unidas Podemos, a za Sančeza su glasali i poslanici nekoliko regionalnih partija.

Protiv Sančeza su, između ostalih bili, Narodna partija (PP) i stranka ekstremne desnice Voks. 

Novi predsednik vlade Španije izabran je u drugom glasanju poslanika, u kojem je za izbor premijera bila potrebna prosta većina. U prvom glasanju, održanom prošle nedelje, Sančez je uspeo da obezbedi većinu od 166 poslanika, ali to nije bilo dovoljno, pošto je morao da obezbedi apsolutnu većinu od 176 poslanika. 

Drugi vanredni parlamentarni izbori u Španiji održani su u novembru prošle godine, a nova vlada Pedra Sančeza biće prva koaliciona vlada od ponovnog uspostavljanja demokratskih izbora 1977. godine.

Izvor: RTS

ŠpanijapremijerPedro Sančez
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva