:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 29, 2019   9:16

0

255

Sančezova dva uslova za koaliciju

Lider španskih socijalista, Pedro Sančez, izjavio je, posle pobede svoje stranke na parlamentarnim izborima, da su njegovi jedini uslovi za formiranje koalicione vlade poštovanje ustava i uspostavljanje socijalne pravde.

Sančez je pristalicama rekao da neće postavljati "bezbednosni kordon" u razgovorima o formiranju vlade, što je uobičajeni izraz korišćen u kampanji da bi se pokazalo da jedna stranka odbija da postigne dogovor sa drugom.

Prethodno je, nakon što su prebrojani skoro svi glasovi parlamentanih izbora, portparolka španske vlade Izabel Kela proglasila pobedu socijalista, predvođenih premijerom Pedrom Sančezom.

Prema njenim rečima, Šančezova partija osvojila je skoro sedam miliona glasova, što znači da će imati 123 mesta u donjem domu parlamenta, prenosi AP.

Rojters navodi da socijalisti vode sa 123 mesta u parlamentu od 350 mesta, dok krajnje desničarski Unidas Podemos ima 42 mesta. To znači, objašnjava agencija, da ako te dve partije udruže snage, nedostajaće im 11 mesta za formiranje većine u parlamentu.

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, ući će u parlament, pokazuju rezultati.

Prema rezultatima, ta partija dobiće 24 mesta u parlamentu, dok će desničarska konzervativna Narodna partija (PP) imati 65, a partija desnog centra Suidadanos 57 mesta u parlamentu.

Reč je o trećim parlamentarni izborima u Španiji u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominaciju su utvrdile dve najveće stranke – Socijalistička i Narodna partija.

Izvor: Танјуг

ŠpanijaPedro Sančez
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva