:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 26, 2021   12:28

0

85

Sanino: Posao koji je radio Grenel nije bio od pomoći regionu

Generalni direktor Evropske diplomatske službe (EEAS), Stefano Sanino, izjavio je danas da postoje indikacije iz Vašingtona o "kretanju u pravcu saradnje" EU i SAD kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

 

"Ulazimo u drugačiju fazu sa SAD. Smatramo da posao, koji je Ričarad Grenel obavljao, nije bio od pomoći, niti u interesu regiona", kazao je Sanini.

On je u obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta rekao da je uveren da se proces dijaloga Beograda i Prištine može ubrzo nastaviti i da na tome radi Miroslav Lajčak.

"Dijalog Beograd i Prištine se nastavlja", poručio je Sanino.

Generalni direktor EEAS kaže da političke turbulencije na Kosovu ”nisu pomogle procesu dijaloga”, ali i ocenjuje da je veoma važna podrška koju dijalogu daje specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak.

”Lajčak već kreće da obnovi momentum u dijalogu”, kaže Sanino.

Sanino, nekdašnji direktor Direktorijata za proširenje EK, u svojoj novoj funkciji generalnog sekretara EEAS, naglašava da će Zapadni Balkan ostati visoko na agendi Spoljnopolitičke službe EU.

"Jasno je da je to nedovršeni posao i da imao odgovornost prema regionu. Ne možemo da priuštimo da ne nastvim posao koji smo tamo započeli", poručio je on.

Sanino zaključuje da su procesi i dijaloga Beogrda i Prištine i samog proširenja vrlo kompleksni, ali naglašava da to ne može da bude razlog da EU ne ostane snažno angažovana u regionu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva