:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 26, 2021   12:28

0

24

Sanino: Posao koji je radio Grenel nije bio od pomoći regionu

Generalni direktor Evropske diplomatske službe (EEAS), Stefano Sanino, izjavio je danas da postoje indikacije iz Vašingtona o "kretanju u pravcu saradnje" EU i SAD kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

 

"Ulazimo u drugačiju fazu sa SAD. Smatramo da posao, koji je Ričarad Grenel obavljao, nije bio od pomoći, niti u interesu regiona", kazao je Sanini.

On je u obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta rekao da je uveren da se proces dijaloga Beograda i Prištine može ubrzo nastaviti i da na tome radi Miroslav Lajčak.

"Dijalog Beograd i Prištine se nastavlja", poručio je Sanino.

Generalni direktor EEAS kaže da političke turbulencije na Kosovu ”nisu pomogle procesu dijaloga”, ali i ocenjuje da je veoma važna podrška koju dijalogu daje specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak.

”Lajčak već kreće da obnovi momentum u dijalogu”, kaže Sanino.

Sanino, nekdašnji direktor Direktorijata za proširenje EK, u svojoj novoj funkciji generalnog sekretara EEAS, naglašava da će Zapadni Balkan ostati visoko na agendi Spoljnopolitičke službe EU.

"Jasno je da je to nedovršeni posao i da imao odgovornost prema regionu. Ne možemo da priuštimo da ne nastvim posao koji smo tamo započeli", poručio je on.

Sanino zaključuje da su procesi i dijaloga Beogrda i Prištine i samog proširenja vrlo kompleksni, ali naglašava da to ne može da bude razlog da EU ne ostane snažno angažovana u regionu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?