:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2019   17:41

0

111

Santos: Osoblje UN na KiM uživa imunitet od hapšenja

Osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, a vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, rekao je danas podsekretar UN za pravna pitanja Miguel de Serpa Santos.

Ukoliko do hapšenja ipak dođe, oni moraju odmah da budu pušteni i predati misiji UN, rekao je Santos na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

On je rekao da su uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu.

Kako je objasnio, poseban imunitet službenika Unmika nastavlja se i pošto oni završe svoj mandat.

Imunitet od pravnog procesa postoji radi interesa Unmika, a ne radi koristi samog pojedinca, rekao je Santos i dodao da jedino generalni sekretar ima pravo da ukine imunitet

Lokalne vlasti pre nego što preduzmu bilo kakvu pravnu akciju protiv nekog pripadnika Unmika moraju da obaveste generalnog sekretara, a u ovom slučaju njegovog specijalnog predstavnika Zahira tanina i to na sasvim precizan način, objasnio je on.

Kako je dodao, dvojica pripadnika Unmika, ruski državljanin Mihail Krasnoščekov koji je bio šef kancelarije u Zubinom potoku, kao i jedan kosovski Srbin angažovan takođe u Zubinom potoku.

Santos je naglasio da je rezolucija 1244 na osnovu koje je formiran Unmik i dalje na snazi.

Njihovo hapšenje „nije u skladu sa privilegijama i imunitetom koje ima osoblje Unmik. Oni su bili na službenom angažmanu da nadgledaju policijske akcije na severu Kosova“, rekao je on.

Obojica su pretučena i maltretirana nakon hapšenja i obojici je trebala lekarska pomoć, naglasio je Santos.

Naveo je da je Odeljenje UN za bezbednost pokrenulo internu istragu kako bi se prikupile sve relevantne činjenice i istražili optužbe kosovskih vlasti.

Prema njegovim rečima, obojica se i dalje nalaze pred mogućnošću krivičnog postupka na Kosovu. Za jednog pripadnika Unmika je dobijen zahtev za ukidanje imuniteteta, mada njegovo ime navedeno, rekao je Santos dodavši da se taj zahtev se razmatra u njegovoj kancelariji.

Povodom zahteva Prištine da se Krasnoščekov proglasi personom non grata, Santos je rekao da je ta doktrina persona non grata neprimenjva na osoblje UN, a da pitanja koja se tiču osoblja Unmika moraju biti upućena šefu Unmika Zahiru Taninu.

„Vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, bez saglasnosti šefa Unmika“, rekao je Santos

Izvor: Танјуг

SantosSB UNimunitet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva