:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2019   14:56

0

377

SAOPŠTENJE TV MOST: Da li nam je zabranjeno da izveštavamo iz hramova SPC na KiM?

Ekipi Televizije Most juče nije bilo dozvoljeno da snimi posetu delegacije iz Republike Srpke crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, a iz Eparhije raško-prizrenske još nije odgovoreno na naš zahtev za obrazloženjem ove odluke, zbog čega smo bili prinuđeni da objašnjenje za ovaj nesvakidašnji incident zatražimo i od Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. 

Našoj ekipi je, naime, juče onemogućen ulaz u crkvu uz lakonsko objašnjenje da vladika raško-prizrenski Teodosije očekuje naše izvinjenje.

Vladiki Teodosiju je odmah upućeno pismo kojim se zahteva objašnjenje da li je našim novinarima ulazak u crkvu zabranjen njegovom odlukom, i, ako jeste, očekujemo obrazloženje da li ta odluka ima veze sa njegovom ličnom uvređenošću zbog toga što smo objavili istinitu vest o njegovom susretu sa kosovskim ministrom policije Ekremom Mustafom. 

Izražavamo žaljenje zbog najflagrantnijeg kršenja slobode informisanja, i očite nesposobnosti nekih da prevaziđu ličnu uvređenost makar na dan kada ceo srpski narod oplakuje svoje žrtve. 

Neverovatno je da je za vladiku Teodosija Ekrem Mustafa rado viđen gost, a da ekipa naše televizije, koja se dve decenije bori da srpski narod na Kosovu i Metohiji ne bude i informativno izolovan, nije dobrodošla samo zato što smo objavili istinu.  

Televizija Most, čak i ako se ispostavi da je „izgubila blagoslov“ vladike Teodosija, zbog toga što je profesionalno i u interesu javnosti zabeležila da se sastao sa Ekremom Mustafom, nastaviće da građane informiše u meri u kojoj nam to bude dozvoljeno o aktivnostima Eparhije raško-prizrenske i problemima sa kojima se naša crkva suočava na Kosovu i Metohiji. 

Novinari Televizije Most nikada svoju ličnu uvređenost nisu pretpostavljali svojim profesionalnim dužnostima i obavezama koje imaju prema javnosti, a danas imamo mnogo razloga da budemo uvređeni.

Prinuđeni smo da se u cilju obezbeđivanja uslova za kvalitetno i profesionalno obavljanje svoje osnovne delatnosti - informisanja javnosti o svim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, gde Crkva zauzima posebno mesto, obratimo Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve i zatražimo informaciju da li je Srpska pravoslavna crkva, kako nam je preneto u Eparhiji Raško-prizrenskoj, Televiziji Most do daljeg zabranila da izveštava iz hramova SPC u toj Eparhiji i, ako jeste, šta je razlog tome.

Ukoliko takva zabrana ne postoji, zamolili smo Patrijaršiju SPC da se svojim autoritetom založi da se Televiziji Most omogući da nastavi da izveštava iz hramova na Kosovu I Metohiji.

Izvor: TV Most

saopštenjetv mostpatrijaršija spceparhija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva