:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2024   21:42

0

125

Sara Apostolović i Jana Milenković u Akvarijusu: Predstavljanje tradicije u savremenom trenutku

U ambijetnu Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“, kao  gošće druge  Mitrovačke umetničke rezidencije, koja je organizovana u okviru programske celine „Art terapija“, koji podržava UNMIK, dve talentovane umetnice iz Beograda, Sara Apostolović i Jana Milenković,  oduševile su  publiku svojim izvanrednim umetničkim prikazom.

Sara Apostolović, poznata po svojim istraživačkim radovima u oblasti performansa, predstavila je svoja dva rada, koja istražuju i prikazuju događaje iz istorije srpskog društva, njenu mitologiju i nacionalni karakter.

Posetioci su bili u prilici da pogledaju dva rada, prvi pod nazivom „1813.“,  a koji je inspirisan mitološkim događajem, nakon Prvog srpskog ustanka u selu Skela od Obrenovca usled napada Turaka na Srbiju, kada je 50 žena držeći se za ruke skočilo u reku Savu, kako bi sačuvale svoju čast.

Drugi rad ove umetnice nosi naziv „Lov na hajduka“ i oslikava pristup žene prema muškarcu.

„U tom performansu žene prolaze kroz jednu pećinu, koja se zove Rajkova pećina, a koji je inače bio hajduk. One prolaze kroz pećinu i doline, svaka u svojoj borbi u pronalasku za idealnim muškarcem. One nose iste haljine, koje simbolizuju isti proces pronalaska, dok venčanice koje nose predstavljaju simbol predaje jednom muškarcu. Ovde je predstavljena kao venčanica, koja je kostim u borbi za pronalaskom muškarca“ navela je autorka.

Jana Milenković, koja se od 2014. godine bavi savremenim plesom, koreografijom i performansom na umetničkoj sceni, predstavila se predstavom „Kolo“. Kaže da iako dolazi iz sveta plesa i koreografije, polako kreće da istražuje ostale platforme, u koje spadaju digitalizacija, video i vizuelni materijal, kao i propitivanjem plesa koji je nama kulturološki vrlo blizak, kao što je kolo. 

,,To je pre svega ono nekonvecionalno kolo koje često viđamo na proslavama i koje je nama vrlo blisko. U samom istraživanju smo ubacili koreografske elemente koje smo pronalazili u raznim srpskim kolima. Pre svega tema istraživanja je nematerijalno kulturno nasleđe. Jednostavno, mi smo kroz koreografije propitivali kako nešto tradicionalno može da se konstitualizuje u savremenom trenutku“ navela je Milenković.

Ona je dolazak u Kosovsku Mitrovicu ocenila je kao izuzetno inspirativan i emotivan.

„Moj lični motiv da dođem ovde jeste taj što su moji koreni sa Kosova i Metohije, moja baka je rođena ovde, a ja ranije nikada nisam dolazila. Ovo je veoma emotivno i inspirativno za mene. Inspirisana sam svim ljudima koje sam ovde upoznala, kao i svim onim što smo uspeli da vidimo. Jako bitna stvar za autora, ali i za svakog pojedinca da prosto poseti Kosovo i Metohiju i doživi adrenalin i energiju koja je ovde prisutna“,  rekla je Jana Milenković.

Sara Apostolović kaže da je 2018. godine bila na Kosovu i Metohiji, kada se bavila fotografijom i fotografisanjem pejzaža u kojima su se dogodile najveće bitke za oslobođenje Srbije. Navodi da fotografisanje Gazimestana nikako nije mogla da izostavi.

„Kada sam došla na Gazimestan, to je bio samo jedan dan i bila sam veoma kratko, ali sam sebi rekla da ja moram da se vratim da radim ovde. Nisam bila sigurna šta, nisam bila sigurna kako, ali mogu da kažem da rad, koji smo mi snimili, je prvi put da smo uključili muškarce, ako govorimo o samim performansima. Muškarci su bili prisutni u mojim fotografijama ranije, ali ovo je prvi put da smo uključili muškarce jer govorimo o kolektivu, ne samo ženskom već nacionalnom kolektivu“ rekla je Apostolović.

Tokom svog boravka na Kosovu i Metohiji, dve autorke su stvorile novo originalno delo, koje će biti predstavljeno krajem maja meseca, na završnoj multimedijalnoj izložbi.

U muzičkom programu nastupio je bend „Jazzwa“ iz Raške, koji je posetiocima Akvarijusa pružio nezaboravnu atmosferu i savršen zvuk.

Izvor: Radio Mitrovica Sever; foto: Radio Mitrovica sever

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva