:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2019   21:22

0

208

Saradnja Rusije i Republike Srpske ide samo uzlaznom putanjom

"Saradnja Rusije i Republike Srpske ide samo uzlaznom linijom", poručio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji se u Beogradu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović.

"Ruska Federacija gaji prijateljske odnose sa BiH, ali posebno sa Republikom Srpskom, jer naši narodi imaju mnogo toga zajedničkog, posebno istoriju na koju možemo biti ponosni", naveo je Medvedev.

RTRS prenosi da je Medvedev ukazao na doprinos Dodika u razvoju odnosa dve zemlje i da je rekao da se raduje što ga ponovo vidi.

"Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali deo BiH. U Banjaluci gradimo rusko-srpski centar, koji je dokaz velikog prijateljstva naša dva naroda", naveo je Dodik i dodao da je posebno važno prisustvo kompanije Zarubežnjefta u naftnom sektoru.

On je istakao da se u Banjaluci gradi srpsko-ruski pravoslavni centar koji je, kako je naveo, odraz dobrih odnosa dva naroda.

Sastanku je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Dodik: Pitanje gasovoda jedno od prioritetnih tema sa Medvedevim

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je ranije danas da će sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim imati niz otvorenih pitanja vezanih za ekonomsku saradnju sa Ruskom federacijom.

"Republika Srpska ima nameru da se pridruži gasovodu "Turski tok". To zavisi od toga kada će gasovod da stigne u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u Srpsku", izjavio je Dodik za RTRS.

On je naveo da su predstavnici Republike Srpske sa rukovodstvom "Gasproma" ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, takođe, danas razgovarati s Medvedevim.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da će sa ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima saradnje, uključujući i ekonomsku.

"Upoznaću ga sa političkom situacijom u RR i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti u BiH", rekao je Dodik, koji će sa Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vreme imaju odličnu saradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova i Metohije.

"Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne mešaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-politicke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo - rekao je Dodik.

Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno saopštena i dokazana kroz duži vremenski period.

Dodik je napomenuo da Moskva ima jasan stav i u okviru UN, te da se zahvaljujući Rusiji u Savetu bezbednosti može čuti i stav Republike Srpske.

Izvor: Танјуг

DodikRusijasaradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva