:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2022   17:19

0

153

Saradnjom Srbije i Bugarske do veće energetske bezbednosti

Regionalno povezivanje i intenziviranje saradnje u energetici bili su tema današnjih razgovora ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa ministrom energetike Bugarske Aleksandrom Nikolovim.

Na bilateralnom ministarskom sastanku održanom u okviru posete bugarskog premijera Kirila Petkova Beogradu Mihajlovićeva je istakla da je izgradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska veoma važna za Srbiju, saopšteno je iz kabineta ministarke Mihajlović.

"Verujem da ćemo ovaj projekat završiti u planiranim rokovima. Izgradnja ovog gasovoda doprineće diverzifikaciji pravaca i snabdevača prirodnim gasom, a time i većoj energetskoj bezbednosti ne samo Srbije, već i čitavog regiona”, ocenila je ona.

Mihajlovićeva je navela da je Srbija prošle godine donela novi zakonodavni okvir u oblasti energetike i da je u procesu izrade Integrisanog plana za klimu i energetiku i nove Strategije razvoja energetike.

Ona je ocenila da su to ključni dokumenti za promenu energetskog miksa Srbije do 2050. godine.

”Ovaj proces znači i nove prilike za saradnju dve zemlje i zajednički rad na jačanju energetske bezbednosti, posebno kada je reč o strateškim rezervama gasa”, istakla je ona.

Nikolov je rekao da će gasni interkonektor Srbija-Bugarska doprineti većoj energetskoj bezbednosti u regionu.

Dodao je da će Južni gasni koridor, sa kojim će interkonektor biti povezan, zajedno sa gasom iz LNG terminala, biti veoma važni za diverzifikaciju snabdevanja gasom.

"Projekti od zajedničkog interesa treba da doprinesu da naše dve zemlje, koje imaju mnogo toga zajedničkog, budu bolje povezane, i da povećavaju svoju konkurentnost i ostvaruju više stope privrednog rasta, ujedno doprinoseći bržem razvoju regiona”, ocenio je on.

Nikolov je dodao da postoji prostor za integraciju tržišta ne samo u oblasti gasa nego i u oblasti električne energije.

Sagovornici su zaključili da bi intenziviranju saradnje u energetici doprinelo zaključivanje memoranduma o saradnji.

Tim dokumentom bi bila predviđena i saradnja u oblasti obnovljivih izvora energije, razvoju skladišta energije i energenata i saradnju u oblasti energetske bezbednosti.

Izvor: T a n j u g

MihajlovićNikolovBugarskaenergetska saradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva