:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2020   17:08

0

225

Šarčević: Cilj da srednje obrazovanje postane obavezno

Državna matura trebalo bi da se polaže u junu 2022. godine kao opšta, stručna ili umetnička i da zameni prijemni ispit na visokoškolskim ustanovama, a ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević veruje da će državna matura promeniti način razmišljanja u Srbiji i da će ulaz na studije biti ''izražajniji''.

Kako je planirano, u oktobru 2020. godine počeće pilotiranje projekta državne mature. U pilot projekat biće uključeno deset stručnih trogodišnjih škola, kao i 93 četvorogodišnje škole, od toga 50 gimnazija, tri umetničke i 40 srednjih stručnih škola.

U sapoštenju Ministarstva navodi se da je Šračević o projektu državne mature govorio u Novom Sadu gde su danas nastavljene stručne konsultacije o okviru za izradu „Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine“ i predstavljen deo koji se odnosi na srednje obrazovanja i vaspitanje i celoživotno učenje.

Šarčević je istakao da je cilj da srednje obrazovanje u Srbiji postane obavezno i da se poveća obuhvat dece srednjim obrazovanjem, a da je osnovni cilj Strategije kvalitetno obrazovanje za sve, bez obzira da li je reč o opštem ili srednjem stručnom obrazovanju.

Dodao je da je povećanju obuhvata u srednjoj školi na određen način doprinelo i dualno obrazovanje i dodao da će biti uvedeni novi modeli učenja i nastave.

Osim predstavnika Ministarstva skupu su prisustvovali i nastavnici i direktori obrazovnih ustanova, predstavnici stručnih društava, Nacionalnog prosvetnog saveta, nastavničkih fakulteta, sindikata, organizacija civilnog društva, kao i predstavnici međunarodnih partnerskih organizacija.

Učesnici su pozvani da daju svoje predloge i komentare.

Izvor: Танјуг

Šarčevićsrednje obrazovanjeMinistarstvo prosvete
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva