:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2020   17:08

0

65

Šarčević: Cilj da srednje obrazovanje postane obavezno

Državna matura trebalo bi da se polaže u junu 2022. godine kao opšta, stručna ili umetnička i da zameni prijemni ispit na visokoškolskim ustanovama, a ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević veruje da će državna matura promeniti način razmišljanja u Srbiji i da će ulaz na studije biti ''izražajniji''.

Kako je planirano, u oktobru 2020. godine počeće pilotiranje projekta državne mature. U pilot projekat biće uključeno deset stručnih trogodišnjih škola, kao i 93 četvorogodišnje škole, od toga 50 gimnazija, tri umetničke i 40 srednjih stručnih škola.

U sapoštenju Ministarstva navodi se da je Šračević o projektu državne mature govorio u Novom Sadu gde su danas nastavljene stručne konsultacije o okviru za izradu „Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine“ i predstavljen deo koji se odnosi na srednje obrazovanja i vaspitanje i celoživotno učenje.

Šarčević je istakao da je cilj da srednje obrazovanje u Srbiji postane obavezno i da se poveća obuhvat dece srednjim obrazovanjem, a da je osnovni cilj Strategije kvalitetno obrazovanje za sve, bez obzira da li je reč o opštem ili srednjem stručnom obrazovanju.

Dodao je da je povećanju obuhvata u srednjoj školi na određen način doprinelo i dualno obrazovanje i dodao da će biti uvedeni novi modeli učenja i nastave.

Osim predstavnika Ministarstva skupu su prisustvovali i nastavnici i direktori obrazovnih ustanova, predstavnici stručnih društava, Nacionalnog prosvetnog saveta, nastavničkih fakulteta, sindikata, organizacija civilnog društva, kao i predstavnici međunarodnih partnerskih organizacija.

Učesnici su pozvani da daju svoje predloge i komentare.

Izvor: Танјуг

Šarčevićsrednje obrazovanjeMinistarstvo prosvete
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?