:

:

TV Most

clock

Januar 27, 2020   15:34

0

232

Šarčević: Informatika od prvog, programiranje od trećeg razreda

Informatika postaje obavezan predmet od prvog razreda osnovne škole, a programiranje od trećeg razreda, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Politiku rekao da se u škole vraćaju bazični sportovi, među kojima je i plivanje, jer će se bazeni u manjim mestima ubuduće graditi isključivo u školskom ambijentu.

“Specijalizovana odeljenja za sportiste, osim u prestoničkoj Sportskoj gimnaziji, postojaće u još pet gradova u Srbiji. Akreditaciju za međunarodnu maturu imaju tri srpske gimnazije za po jedno odeljenje - niška ‘Svetozar Marković’ i 10. beogradska “Mihajlo Pupin, a od ranije i novosadska ‘Jovan Jovanović Zmaj...”, naveo je ministar prosvete.

Kaže da ove godine uvodimo odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju, a imaćemo i specijalizovane smerove u gimnazijama za razne tipove umetnosti.

“Iz umetničkih gimnazija đaci će moći da nastave školovanje na fakultetima, recimo, dramskih, muzičkih umetnosti, ali i političkih nauka”, rekao je Šarčević.

“Idemo na razvoj kreativnih industrija od nivoa gimnazijskih odeljenja u kojima će se polagati opšta matura”, kazao je on i dodao da u daljoj budućnosti možemo imati i ekonomske gimnazije.

Srednje medicinske, poljoprivredne i tehničke škole dobro funkcionišu, nećemo ih dirati, navodi ministar.

Na pitanje koliko će nastavnika dobiti rešenja za stalni posao u prvom krugu, kaže da će se prvo rešiti situacija sa najdužim stažom na određeno i u toj grupi za prvi krug se javilo oko 5.000 ljudi.

Za njih će konkurs biti raspisan do kraja meseca, kaže Šarčević, podsećajući da nije reč o zapošljavanju novih kadrova, nego onih koji čekaju 10, 15 i 19 godina i status im se menja s određenog na neodređeno radno vreme.

U toku konkurs za zapošljavanje 5.000 nastavnika i učitelja

U toku je prvi konkurs za zapošljavanje oko 5.000 prosvetnih radnika koji rade na određeno od 2014. i 2015. godine, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naglasio da su Vladinoj Komisiji za zapošljavanje predati spiskovi sa imenima nastavnika i učitelja koji čekaju na posao više godina.

"Spiskovi su predati. Sastanak Komisije Vlade Srbije biće ove nedelje", rekao je Šarčević i naveo da bi Komisija trebalo da da "zeleno svetlo" za zapošljavanje prvih 5.000 nastavnika i učitelja.

On je naglasio da će već sledeće nedelje da krene drugi konkurs za zapošljavanje, kojim će biti obuhvaćeni prosvetni radnici koji rade na određeno vreme od 2016. i 2017. godine.

Pitanje zapošljavanja nastavnika koji nemaju punu normu i rade u više škola rešavaće se na kraju, već krajem februara.

Izvor: Танјуг, Politika

Šarčevićinformatika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva