:

:

TV Most

Foto: nova.rs

clock

Avgust 21, 2020   13:51

0

93

Šarčević: Obrazovni sistem spreman za svaku opciju

Ostalo je još desetak dana do 1. septembra, početka nove školske godine. Verovatno najneobičniji početak školske godine u poslednjih pola veka. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su škole dobile sve pravilnike. Nastavni plan i program, koji je prilagođen okolnostima po kojima se radi, urađen je u Zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministar Mladen Šarčević rekao je da direktori škola normalno planiraju rad, kao što bi planirali da nema pandemije. Jedina razlika je što čas traje 30 umesto 45 minuta i onaj uvodni deo časa sada ne postoji.

Prema rečima ministra, obrazovni sistem je spreman za svaku opciju, da rade uživo prema datim parametrima, onlajn, kombinovano. Petaci i osmaci će već od druge polovine septembra, naročito od oktobra, imati još više sadržaja.

Ministar objašnjava da je sve to sinhronizovano sa radnom listom nastavnika. 

"Svi direktori škola su dobili detaljno uputstvo kako izgleda radna lista nastavnika. To je ono što sindikati tumače na svoj način, a ne mogu da tumače tako jer svaki zaposleni u prosveti ima radnu nedelju od 40 časova, godišnju obavezu od 1.760 sati", ističe Šarčević.

Prema njegovim rečima, računali su da će jedan broj nastavnika razredne nastave jedini imati uživo kapacitet radne norme, jer moraju da rade u prvoj i drugoj grupi delimično.

"Njima ne uskaču u pomoć nego obavljaju svoje radne liste nastavnici predmeta koji se zovu veštine, što je uobičajena praksa u školama gde je to nekad i bio standard. To su nastavnici likovnog, muzičkog, fizičkog", objašnjava ministar prosvete.

U mlađim razredima osnovne škole postoje predmeti veronauka i građansko vaspitanje i ti nastavnici su isto uključeni ovom timu. 

Modeli za nastavu fizičkog 

Nastavnici fizičkog su takođe jako značajni jer mogu da provedu određene vežbe i aktivnosti.  

Što se tiče nastave fizičkog ministar kaže da postoje silni modeli nastave koji mogu da se organizuju u ovakvim prilikama, odnosno beskontaktni. Razni poligoni, gimnastički i atletski elementi, sportske i društvene igre.

Ministar Šarčević ističe da je to ministarstvo ponovo partner sa RTS-om i sve što se radi uživo, radi se i snimanjem nastave na daljinu.

Snima se kompletna osnovna škola, srednja škola u domenu opšteobrazovnih predmeta, opštestručnih predmeta i snima se jedan deo usko stručnih predmeta. 

O zahtevu sindikata da se učiteljima, starijom od 60 godina i onima koji su hronični bolesnici omogući rad od kuće ili nastava na daljinu, ministar kaže da je samo u toku vanrednog stanja postojala takva mogućnost. 

"To ne postoji nigde u Srbiji pa ne može da bude ni u prosveti. Ako se dobro štitite, onda nema problema", poručuje Šarčević.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva