:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 06, 2020   17:14

0

83

Šarčević: Osnovno obrazovanje obavezno, zlonamerna potreba da se manipuliše

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno i da se zalaže za obaveznost srednjeg obrazovanja.

Šarčević je tako reagovao na objave koje su se pojavile na pojedinim društvenim mrežama da će biti zabranjeno školovanje dece koja nisu vakcinisana, kao i da će biti oduzimana od roditelja, te ocenio da je reč o pogrešnim interpretacijama njegovih izjava, koje su izvučene iz konteksta.

"Možda nekome smeta što se u vreme pandemije virusa kovid 19 pokazalo da je obrazovanje jedan od segmenata društva u kom su postignuti dobri rezultati i veliki nivo organizovanosti", rekao je Šarčević.

Ocenio je da je očigledno postojala "zlonamerna politička potreba da se manipuliše izrečenim i da se kao izjava ministra navede nešto što nikada nije rečeno".

"Dobro je poznato da je osnovno obrazovanje obavezno i da se zalažem da se zakonskim izmenama omogući da i srednje obrazovanje bude, takođe, obavezno. S druge, strane vakcinacija je civilizacijska tekovina i to je nešto što regulišu zakoni iz oblasti zdravstvene zaštite, a ne iz oblasti obrazovanja", rekao je Šarčević, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Niko ne može da zabrani detetu školovanje 
Šarčević je podsetio da porodične odnose, uključujući odnos deteta i roditelja, reguliše Porodični zakon po kome postupaju centri za socijalni rad koji nisu u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je naglasio da niko ne može da zabrani detetu školovanje.

"Pravo deteta na školovanje je ne samo ustavno već i univerzalno pravo, nešto što garantuje i Konvencija o pravima deteta. Niko nikada nije pominjao da će bilo kome u bilo kojim uslovima biti zabranjeno školovanje", istakao je ministar.

Podsetio je da je u o oblasti obrazovanja i vaspitanja odgovornost učenika i roditelja regulisana članovima Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV).

U tom zakonu se, između ostalog, navodi se da je roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, odgovoran, između ostalog i "da poštuje pravila ustanove", dodaje se u saopštenju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?