:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2019   19:21

0

242

Šarčević: Rigorozne mere na maturi

Ministar prosvete Mladen Šarčević uoči završšnog ispita navodi da će na maloj matutri sigurnost testova osigurati direktori, nadzorne službe školskih uprava, inspektori s lokala i s republičkog nivoa.

Mladen Šarčević je gostujući u Beogradskoj hronici istakao da su u školama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne.

"U praćenju same procedure štampanja i distribuiranja testova učestvuje dosta ljudi. Ja ću sa 18 pomoćnika vršiti nadzor. Na maloj maturi će doći i svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava", navodi Šarčević.

Napominje da je mladim maturantima presudno da odluče da li žele da studiraju ili da rade posle srednje škole, te da u skladu s tim treba da odluče, i prvom slučaju da idu u gimnaziju, a u drugom da biraju dualne smerove kojima će sebi obezbediti posao i platu.

"Završni ispit je bitan za mlade ljude i njihove porodice jer je i kvalifikacioni i sertifikacioni, njime završavaju jedan nivo školovanja, ali i prikupljaju poene za dalje obrazovanje", objašnjava ministar.

Dodaje da je se uvođenjem bogate ponude gimnazijskih smerova povećao broj osmaka koji se opredeljuje za Gimnaziju.

"Bogatstvom izbornih programa obezbedićemo univerzitetima i visokim strukovnim školama studente s boljim uskostručnim znanjem, jer sada mnogi dolaze s peticama iz srednje škole i padaju ispite na fakultetu", objašnjava Šarčević. 

Ističe da će u narednom periodu težište posebno biti stavljeno na unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i na celoživotno učenje kroz obrazovanje odraslih.

Izvor: RTS

Šarčevićzavršni ispit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva