:

:

TV Most

Foto: TV Most, arhiva

clock

Septembar 19, 2019   8:08

0

238

Šarčević: Roditelji biraju jezik, a ne Džudžo i Ugljanin

Roditelji odlučuju na kom jeziku će deca da im se školuju, a ne Esad Džudžo i Sulejman Ugljanin, kaže za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević povodom zahteva koji su školama uputili Bošnjačko nacionalno veće i Grad Novi Pazar da se prilikom upisa dece u školu, jezik na kom će mališani pohađati nastavu odredi shodno nacionalnoj pripadnosti roditelja.

To praktično znači da se roditeljima uskraćuje pravo da se izjašnjavaju na kom jeziku će njihova deca pohađati nastavu.

Pokušaj da svu bošnjačku decu upišu na bosanski je provokacija i ne dešava se prvi put, kaže ministar Šarčević i dodaje da je i ranije odlazio u Novi Pazar zbog ovog problema.

"Svi, pa i BNV moraju da poštuju zakon. Sve škole u Novom Pazaru dobiće dopis da moraju da se pridržavaju zakona i da ne mogu da upisuju decu onako kako želi BNV", kaže on.

Takođe BNV i Grad Novi Pazar traže da se u svim školama do 30. septembra sprovede ponovno izjašanjavanje roditelja, kako bi se oni koji su se opredelili za srpski, eventualno predomislili.

Šarčević podseća da su Ugljanin i Džudžo prethodno 2017. tražili da njihovi kontrolori "stoje nad glavom" roditeljima u školama kada se izjašnjavaju za jezik na kom će deca da uče.

"Sad su otišli korak dalje, pa traže da svako bošnjačko dete automatski uči na bosanskom, mimo volje roditelja, navodi Šarčević i dodaje da svakog ko dođe da upiše dete sekretar škole pita da se izjasni.

"Nego, njima smeta što se većina bošnjačke dece izjasnila za nastavu na srpskom i direktori to poštuju", kaže ministar.

Izvor: Танјуг, Novosti

ŠarčevićjezikDžudžoUgljaninobrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva