:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 27, 2019   14:51

0

270

Šarčević uručio tradicionalne Svetosavske nagrade

Dodeljene su tradicionalne Svetosavske nagrade, kojima Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nagrađuje pojedince i institucije za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

U Vladi Srbije, ovogodišnjim laureatima nagrade je uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je pozdravio sve dobitnike - učenike, studente, profesore, direktore, zaslužne građane, predstavnike diplomatskih predsedništva, kompanija, odnosno sve one koji su u toku kalendarske 2018. godine dali značajan doprinos razvoju sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

"Gledajući kojih 27 su nagrađeni mojem zadovoljstvu nema kraja i znam da je Komisija posao uradila fantastično", kazao je Šarčević. 

Dodao je da se čini kao da je sam Sveti Sava se umešao ove godine u Komisiju i doprineo tome da pravi ljudi, koji su svojim značajnim doprinosom učinili da obrazovanje bude za nešto bolje, ove godine budu nosioci vrlo prestižne i jedne od najlepših nagrada.

"Ne postoji ništa svetije kod Srba i ljudi koji žive u Srbiji nego današnji dan, jer Sveti Sava je jedina ličnost koja sve nas okuplja na jednom mestu", naveo je ministar.

Istakao je da je Sveti Sava jedini za kojeg niko ne može da kaže da je nešto opstruirao ili radio loše u svom životu.

Prema njegovim rečima, na današnji dan barem je dve trećine Srbije u školama, što kao učenici, što kao profesori i nastavnici ili roditelji.

Dobitnici Svetosavske nagrade

Među dobitnicima ovogodišnje nagrade su Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice, direktor srpskog zabavišta osnovne škole, gimnazije i kolegijuma "Nikola Tesla" iz Budimpešte Jovanka Lastić, nastavnik računarstva i informatike u gimnaziji Veljko Petrović iz Sombora Duško Obradović, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, kao i Poljoprivredni fakultet istog Univerziteta.

Svetosavsku nagradu dobili su i profesor Rade Grbić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Branislav Jeremić, Filip Bošković koji je diplomirao na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,91, a sa svoje 22 godine osvojio je preko 200 nagrada i objavio tri rada u međunarodnim časopisima.

Nagrađeni su i predškolska ustanova "Moje detinjstvo" u Čačaku, Bojan Ćirić vaspitač u predškolskoj ustanovi "Đulići" u Zaječaru, direktorka osnovne škole "Dragan Kovačević" Beograd i predsednica zajednice škola za učenike sa smetnjama u razvoju Silvana Plavšić, nastavnik engleskog jezika u Nišu Ana Živković, profesir razredne nastave osnovne škole "Sveti Sava" iz Vrčina Dobrica Sinđelić.

Dom učenika srednjih škola u Leskovcu jedan je od dobitnika, kao i Slaven Palać učenik završne godine muzičke srednje škole u Novom Sadu, zatim Aleksa Milojević, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksandar Rašković, učenik osmog razreda osnovne škole iz Subotice, Irina Pejoska učenica drugog razreda srednje muzičke škole iz Beograda, osnovna škola Prota Stevan Popović Čumić, najstarija škola u Šumadiji.

Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Sočanice takođe je dobitnik Svetosavske nagrade, a dobitnici su i osnovna škola "Slobodan Sekulić" iz Užica, osnovna škola "Branko Radičević" iz Savinog sela, Udruženja pisaca "Sedmica" Frankfurt na Majni, Aleksandar Rajevac generalni direktor "Valjevske pivare", Vladimir Matić guverner "Rotari distrikta 2483 Srbija i Crna Gora", Anđelka Krasojević nastavnik na srpskom jeziku u inostranstvu, Božidar Vučurević, generalni konzul Srbije u Štutgartu. 

Izvor: Танјуг

ŠarčevićSvetosavske nagrade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva