:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 17, 2019   14:08

0

159

Šarec: Srbiji mesto u EU, tome nema alternative

Slovenija će nastaviti da podržava evropski put Srbije, jer smatra da je Srbiji mesto u EU i da tome nema alternative, istakao je danas u Novom Sadu slovenački premijer Marjan Šarac.

Šarac je, na konferenciji za medije sa premijerkom Anom Brnabić, posle pete zajedničke sednice dve vlade, naglasio da Slovenija zastupa stav da neproduktivni zastoj na tom puti ne doprinosi stabilnosti.

"Osim napretka zemlje kandidata na tom putu mora postojati i proaktivan pristup EU. Slovenija podržava širenje EU uz poštovanje vladavine prava i realizovanje reformi. Proces proširenja je najvažniji alat za obezbeđivanje ekonomske stabilnosti regiona, a usporavanje ili prekid procesa imao bi ozbiljne posledice po region", uveren je on.

Slovenija će, prema njegovim rečima, nastaviti da nudi podršku i pomoć svojih eksperata u pregovaračkom procesu.

Podsetio je da je od 2015. godine Slovenija pružila tehničku pomoć Srbiji kod različitih poglavlja i da je angažovala preko 44 svojih eksperata.

Šarec je rekao da zajedničke sednice dve vlade doprinose većoj povezanosti dve zemlje i rešavanju pitanja i pokretanju zajedničkih projekata.

Izrazio je zadovoljstvo što je sednica održana u Novom Sadu, jer u njemu, kako je rekao žive brojne porodice koje su u prošlosti došle iz Slovenije.

Srbija je, kako kaže, jedina sa kojom Slovenija u regionu ima ovakve susrete.

Na sastanku, preneo je, razmenjene su ocene i predlozi gde bi mogla da se poboljša saradnja, sa posebnim naglaskom na ekonomiju.

Ukazao je i na saradnju srpske i slovenačke policije u upravljanju migracijama.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji na području poljoprivrede i ruralnog razvoja, doprineće, kako je rekao, prenosu znanja, iskustava, srpskim institucijama u procesu pregovora sa EU.

Naveo je da će sa premijerkom Srbije otvoriti konferenciju iz oblasti informacione tehnologije u poljoprivredi, na kojoj će biti predstavljen slovenački model kontrolnih sistema, koji su za važni za isplatu iz briselskih fondova,

"Slovenija želi da bude aktivan partner na evropskom putu Srbije, prenosom znanja i primerima dobre prakse, a cilj nam je, u poljoprivredi, da ostanu mladi u zemlji i da Srbija što pre primeni evropsku poljoprivrednu politiku“, objasnio je on.

Šarec je podsetio da je Srbija drugi najveći primalac slovenačkih investicija, te izrazio zadovoljstvo što jačaju srpske investicije u Sloveniji.

Takođe je podvukao i na značaj rešavanja otvorenih pitanja u sprovođenju sporazuma o sukcesiji.

"Srbija je, kao jedna od naslednica Jugoslavije, važan partner u sprovođenju sporazuma o sukcesiji. Ukupna implementacija tog dokumenta je za Sloveniju veoma bitna, jer se radi o ispunjavanju međunarodnih obaveza“, rekao je premijer Slovenije.

Izvor: Танјуг

Marjan ŠaracSrbijaSlovenijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva