:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2022   16:49

0

206

Šarplaninci – prijatelji stočara i ponos stanovnika šarskih sela

Kosovski deo Šarplanine krase vrhovi i preko 2500 metara. Žubor hladnih potoka, zimzeleno drveće koje raste u nebesa, gusta šumska lepeza boja i mirisa, privlači i ljude i brojnu divljač. Ovi jedinstveni predeli su mesto porekla isto tako jedinstvene rase pasa, velikog prijatelja stočara, Šarplaninca.

„Naši Šarplaninci su ponosne, ogromne i lepe životinje”, ovako meštani sela regiona Prizrena pričaju kada ih pitate da vam nešto kažu o Šarplanincima. “Ovo je njihov dom, odavde su potekli”, pokazuju na planinski venac Šar-planinu.

Jedan od vlasnika i veliki ljubitelj Šarplaninaca je Ramadan Sagdati iz Rečana. Lepota, veličina i raskoš ženke i mužjaka u njegovom dvorištu samo potvrđuju koliko su ovi psi najkarakterističniji čistokrvni Šarplaninci koji žive u podneblju Šarplanine.

Njihovi životni vek je od 12 do 15 godina. Sagdati skoro 40 godina prati karakter ove rase, njihove vrline i mane.

„Svakako ima više vrlina posebno jer jer ova rasa namenjena čuvanju ovaca ali i porodica“, kaže Sagdati dodajući da šarplaninci iako ogromni kao psi vole decu jer ih smatraju nežnijim bićima koje treba zaštititi.

„Nikada neće nauditi nikom pa ni životinji“, dodaje on.

Ako zamislimo situaciju kada stado ovaca može biti u opasnosti, Šarplaninac je taj koji se i sa vukom i sa medvedom lako upušta u borbu.

„Jedna od najboljih vrlina koje ima Šarplaninac je taj da ne voli da se bori sa drugim Šarplanincem, ali sve to zavisi od predigrea kakvi su mu bili roditelji“, kaže Sadgdati ističući da kada nastupi smrt Šarplaninca nikad ne ugine kod kuće, tada za njega važi dom divljine.

„Tada u tišini odlazi na neko skriveno mesto“, kaže ovaj veliki ljubitelj ove posebne rase pasa.

On objašnjava da kao vlasnik ovih pasa, prati karakter mužjaka i ženke i na taj način organizuje oplodnju.

„Dešavalo se da ženka oplodi od 2 do 7 štenadi“, kaže naš sagovornik koji nam ponosno pokazuje svoje prelepe pse.

Priča nam o svakom detalju iz života ove planinske ponosne grdosije.

“Kad Šarplaninac nešto primeti i počne da laje, lavež je drugačiji kad primeti divljač ili nekog čoveka. Ovaj pas kao dobar psiholog i čoveka i životinju gleda direktno u oči i na taj način zna nameru suprotne strane”, priča Sagdati.

Na pitanje, šta podnosi bolje Šarplaninac, zimu ili leto, odnosno hladnoću ili vrućinu, naš sagovornik kaže da je njemu bolje po snegu, jer mu odgovara valjanje i trčanje po snegu, te tako uživa i raspoložen je.

I stručnjaci govore o Šarplanincima, ukazujući na njihovu specifičnost. Diplomirani veterinar Ismet Šabani živi u Gornjem Ljubinju, završio je studije u Sarajevu.

Čvrst karakter – prvi je opis koji Šabani ističe. “Šarplaninac ima ista prava kao gazda, on je kao deo porodice, jer čuva ovce. Odličan je pas čuvar zbog karakteristike i u genima mu je da čuva ovce i svog vlasnika od raznih napada”, kaže Šabani.

Kao i svaki pas a posebno ovčarski, koji pripada prirodi ali je uvek u blizini čoveka, da bi stasao u pravog čuvara, postoje specijalna ishrana.

„To zavisi od starosti, ali normalno mora izbegavati začinjenu hranu da bi sačuvao čulo mirisa“, kaže Šabani.

Kao vrsan poznavalac ove rase, Šabani priča da Šrpaninac ima svoj temperament i ne mora se dresirati, dok su građa tela i dlaka prilagođeni termoregulaciji.

Da li je opasno držiti vezanog ili zatvorenog Šarplaninca, upitali smo veterinara.

„Izbegavati kavez kod Šarplaninaca jer postaje agresivan, to je ovčarski pas i njegova pozicija je da sedi pored ovaca“, kaže naš sagovornik.

Upitan da nabroji dobre i loše osobine ovog planinskog vladara, Šabani ističe sledeće:

“Loših osobina skoro i da nema osim ishrane jer mu je potrebna malo veća količina hrane pošto spada u krupnije rase. Takođe prihvata samo jednog vlasnika, a to zapravo spada i u dobre osobine”, dodaje on.

Ima primera kada se šarplaninci drže kao kućni ljubimci.

“Mora da bude vezan ili na povodcu, da nosi korpu, a kao ovčarski pas on mora da bude oslobođen svega”, kaže Šabani.

Brojni su tekstovi, knjige, filmovi, te čitava istorija ispisani o Šarplanincima. Najlepšu priču mogu da ispričaju stočari sa Šar-planinskih pašnjaka. Tamo je vekovima Šarplaninac pas čuvar, ponosan, jak, veran porodici u kojoj živi.

Izvor: Radio Goraždevac; Foto: Vikipedia

KiMŠarplaninac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva