:

:

TV Most

Foto: RTS

SAD

clock

Decembar 22, 2018   10:22

0

188

Saslušanje Matisa u Senatu zbog povlačenja vojske iz Sirije

Republikanski senator Lindzi Grejem zatražio je hitno saslušanje u Senatu zbog odluke predsednika Donalda Trampa da povuče američke trupe iz Sirije, što je podstaklo ministra odbrane Džima Matisa da podnese ostavku. Ostajemo posvećeni borbi protiv ID u Iraku i drugde, rekao Majk Pompeo.

Član vojnog komiteta Senata Lindzi Grejem rekao je juče novinarima da želi da o tome čuje direktno Matisa na saslušanju pred Senatom, a koje bi pokrilo i izveštaj o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, prenosi AP.

Američki predsednik Donald Tramp napisao je u četvrtak na Tviteru da Džim Matis odlazi sa funkcije ministra odbrane krajem februara.

Matis je u svom pismu ostavke naveo da se povlači kako bi Tramp mogao da dobije ministra odbrane čiji stavovi će mu biti bliži.  

Sam Tramp je najavio da će ubrzo imenovati novog ministra odbrane.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je iračkom premijeru Adel Abdulu Mahdiju da su SAD i dalje posvećene borbi protiv Islamske države u Iraku i drugim oblastima, uprkos planiranom povlačenju svojih trupa iz Sirije, saopšteno je iz Mahdijevog kabineta.

Abdul Mahdi i Pompeo su razgovarali o povlačenju, ali i odluci Vašingtona da Iraku odobre 90-dnevno izuzeće od sankcija Iranu, što će Bagdadu omogućiti da od Teherana kupi električnu energiju, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Izvor: RTS

SADSenatDžim MatisSirija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva