:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Decembar 14, 2020   18:31

0

34

Sastanak Lavrova sa Dodikom i rukovodstvom Srpske

U sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu večeras je počeo sastanak predsedavajućeg i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i rukovodstva Republike Srpske sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, koji je svoju posetu regionu počeo u Srpskoj.

Sastanku prisustvuju predsednica Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, te brojni predstavnici javnog i političkog života.

Sastanku prisustvuju i članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, kao i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je prethodno rekao da očekuje da bude potvrđeno međusobno razumevanje Srpske i Rusije, koja nikada nije ugrozila teritorijalni integritet BiH nego je smatrala da treba da zaštiti sve delove u skladu sa Dejtonom.

On je naveo da je Lavrov jedan od retkih diplomata u svetu koji do u detalje razume situaciju u BiH i dodao da veruje da će biti potvrđena i ekonomska saradnja Rusije i Srpske koja nije bila mala.

Podsetio je da je Lavrov trebalo da dođe pre mesec dana, ali da je poseta odgođena zbog epidemiološke situacije i dodao da ga posebno čini zadovoljnim činjenica da Lavrov prvo dolazi u Republiku Srpsku, u sedište Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu na sastanak sa rukovodstvom Srpske.

"Lavrova ću sutra na Predsedništvu BiH, gde sede i Šafik Džaferović i Željko Komšić, pitati kakav je to njegov i ruski maligni uticaj, jer Komšić koristi svaku priliku da kaže da on i Rusija utiču maligno na BiH. Ja ću tako početi sastanak jer ja vodim sastanak - rekao je Dodik.

Podsećamo, zbog dolaska ministra inostranih poslova Rusije MUP Srpske pojačao je bezbednosne mere u Istočnom Sarajevu.

Lavrov: Rusija podržava Dejton, vreme da visoki predstavnik ode

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da Rusku Federaciju i Republiku Srpsku vežu bliske i dobre veze i da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima u BiH.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum.

On je posle sastanka sa Dodikom jasno poručio da svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posledice.

"Osnovni principi zahtevaju da svi problemi u BiH budu rešeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog mešanja", istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao i da je "sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije viskog predstavnika, jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu viskog predstavnika".

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je dodao i da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa RS i BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

Dodik: Nema promene Dejtona bez saglasnosti svih

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarano o Dejtonskom sporazumu i istakao da taj sporazum nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH, a to su dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovom u istočnom Sarajevu, zatražio i ukidanje Kancelarije visokog predstavnika.

"Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu visokog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti", rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Dodik je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano o "dobrim odnosima" Republike Srpske i Rusije i da je konstatovano da nema otvorenih pitanja.

On je istakao da mu je čast što je Lavrov došao u Republiku Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma i zahvalio Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za njegovu afirmaciju.

"Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo BiH u NATO-u.

Poručio je da se RS neće pridružiti sankcijama protiv Rusije i istakao da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju od BiH, za šta, kako je naveo, neki pokušavaju da je optuže.

Govoreći o evropskim integracijama sa ministrom Lavrovom, Dodik je rekao da "postoji nekakva saglasnost u BiH", dodaje bosanski portal Kliks.

"Mišljenje sa 14 tačaka upravo sprečava integracije. Traženje da se uradi nešto suprotno Dejtonu i Ustavu BiH danas je neprihvatljivo", zaključio je Dodik.

S obzirom na to da se Lavrov prvo sastao sa njim u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu, Dodik je kazao da je "danas ministar u poseti RS-u, a sutra BiH".

Izvor: RTRS

Sergej LavrovRepublika SrpskaMilorad Dodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?