:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Decembar 14, 2020   18:31

0

127

Sastanak Lavrova sa Dodikom i rukovodstvom Srpske

U sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu večeras je počeo sastanak predsedavajućeg i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i rukovodstva Republike Srpske sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, koji je svoju posetu regionu počeo u Srpskoj.

Sastanku prisustvuju predsednica Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, te brojni predstavnici javnog i političkog života.

Sastanku prisustvuju i članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, kao i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je prethodno rekao da očekuje da bude potvrđeno međusobno razumevanje Srpske i Rusije, koja nikada nije ugrozila teritorijalni integritet BiH nego je smatrala da treba da zaštiti sve delove u skladu sa Dejtonom.

On je naveo da je Lavrov jedan od retkih diplomata u svetu koji do u detalje razume situaciju u BiH i dodao da veruje da će biti potvrđena i ekonomska saradnja Rusije i Srpske koja nije bila mala.

Podsetio je da je Lavrov trebalo da dođe pre mesec dana, ali da je poseta odgođena zbog epidemiološke situacije i dodao da ga posebno čini zadovoljnim činjenica da Lavrov prvo dolazi u Republiku Srpsku, u sedište Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu na sastanak sa rukovodstvom Srpske.

"Lavrova ću sutra na Predsedništvu BiH, gde sede i Šafik Džaferović i Željko Komšić, pitati kakav je to njegov i ruski maligni uticaj, jer Komšić koristi svaku priliku da kaže da on i Rusija utiču maligno na BiH. Ja ću tako početi sastanak jer ja vodim sastanak - rekao je Dodik.

Podsećamo, zbog dolaska ministra inostranih poslova Rusije MUP Srpske pojačao je bezbednosne mere u Istočnom Sarajevu.

Lavrov: Rusija podržava Dejton, vreme da visoki predstavnik ode

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da Rusku Federaciju i Republiku Srpsku vežu bliske i dobre veze i da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima u BiH.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum.

On je posle sastanka sa Dodikom jasno poručio da svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posledice.

"Osnovni principi zahtevaju da svi problemi u BiH budu rešeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog mešanja", istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao i da je "sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije viskog predstavnika, jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu viskog predstavnika".

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je dodao i da je Rusija spremna za nastavak saradnje sa RS i BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa, uključujući i aspekt koji se odnosi na nabavku ruske vakcine.

Dodik: Nema promene Dejtona bez saglasnosti svih

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarano o Dejtonskom sporazumu i istakao da taj sporazum nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH, a to su dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovom u istočnom Sarajevu, zatražio i ukidanje Kancelarije visokog predstavnika.

"Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu visokog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti", rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Dodik je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano o "dobrim odnosima" Republike Srpske i Rusije i da je konstatovano da nema otvorenih pitanja.

On je istakao da mu je čast što je Lavrov došao u Republiku Srpsku na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma i zahvalio Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do sporazuma, a posebno za njegovu afirmaciju.

"Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne želi i ne prihvata članstvo BiH u NATO-u.

Poručio je da se RS neće pridružiti sankcijama protiv Rusije i istakao da Republika Srpska nije tražila nikakvu podršku za secesiju od BiH, za šta, kako je naveo, neki pokušavaju da je optuže.

Govoreći o evropskim integracijama sa ministrom Lavrovom, Dodik je rekao da "postoji nekakva saglasnost u BiH", dodaje bosanski portal Kliks.

"Mišljenje sa 14 tačaka upravo sprečava integracije. Traženje da se uradi nešto suprotno Dejtonu i Ustavu BiH danas je neprihvatljivo", zaključio je Dodik.

S obzirom na to da se Lavrov prvo sastao sa njim u Vladi RS-a u Istočnom Sarajevu, Dodik je kazao da je "danas ministar u poseti RS-u, a sutra BiH".

Izvor: RTRS

Sergej LavrovRepublika SrpskaMilorad Dodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva