:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 09, 2019   11:29

0

185

Sastanak lidera u Tirani u senci najava o ujedinjenju Albanaca, "hladno rukovanje" Vučića i Tačija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da su Beograd i Priština u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja kosovskog problema.

Vučić je, u svom obraćanju na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa u Tirani, istakao da se rešenje neće postići za ko zna koliko godina.

"To je loše po srpski i albanski narod, dva najveća naroda na Balkanu. Svi su nam govorili nemojte činiti ovo, nemojte ono, nemojte da menjate granice i slično, svako je gledao samo svoj interes, iako se radi o važnom pitanju za nas, a ne za bilo koga drugog", kazao je on.

Vučić je ukazao da je dijalog Beograda i Prištine zastao, i da se nada da neće trajati "doveka" dok se ne bude moglo tražiti rešenje.

Prema njegovim rečima, svakako će biti potrebno mnogo vremena da se nađe rešenje za srpsko-albanske odnose.

U Tirani je u toku sastanak lidera Procesa Brdo-Brioni, na kojem učestvuje i predsednik Srbije.

Vučić je doputovao sinoć u Tiranu, u atmosferi napetosti koju je izazvala izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da je sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju Albanaca, potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova i pripajanju tzv. Preševske doline na jugu centralne Srbije.

Posle razgovora sinoć u Tirani sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, Vučić je izjavio da su Albanci uspeli da svakodnevnim ponavljanjem o svom nacionalnom ujedinjenju to postane normalno i da niko više na to ne reaguje.

"Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu", rekao je predsednik Vučić.

On je Mogerinijevoj izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, čudnim dešavanjima između Tirane i Prištine, kakva je i priča o nacionalnom ujedinjavanju albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Kako je saopšteno, Vučić je s Mogerinijevom razgovarao i o evropskom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava i po završetku evropskih izbora.

On je dodao da očekuje povoljnije ocene i mogućnost otvaranja novih poglavlja u pregovorima o učlanjenju Srbije u EU.

Hladno rukovanje

Gotovo svi albanski i prištinski mediji zabeležili su danas rukovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, pred početak regionalnog samita Brdo-Brioni u Tirani, uz komentar da je bilo - hladno.

Vučić i Tači rukovali su se u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Prištinska TV 7 javila je da je Tači potpuno ignorisao predsedavajućeg Pedsedništva BiH Milorada Dodika.

Izvor: Танјуг

VučićTirana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva