:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 02, 2023   15:23

0

63

Sastanak ministara inostranih poslova EU u Kijevu kao izraz podrške Ukrajini

U Kijevu se održava sastanak ministara inostranih poslova EU, prvo takvo okupljanje izvan granica bloka, u znak podrške Ukrajini nakon pobede ,,proruskog" kandidata na izborima u Slovačkoj i odbijanja američkog Kongresa da finanijsku pomoć za Ukrajinu uvrsti u plan privremenog budžeta.

 

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok apelovala je da se ulože dodatni napori kako bi se Ukrajina pripremila za predstojeću zimu, nakon što je Rusija prošle godine bombardovala ukrajinsku energetsku infrastrukturu, ali i kako bi se kijevskom režimu obezbedili savremeni sistemi PVO, prenosi Rojters.

,,Prošle zime videli smo kako ruski predsednik na brutalan način vodi ovaj rat. Zajednički moramo to moramo sprečiti onim što imamo i onoliko koliko je to moguće", poručila je Berbokova.

Zvanična Moskva je ocenila da je glasanje u američkom Kongresu znak sve veće podele na Zapadu, iako Kremlj ne očekuje da će Vašington prestati da podržava Kijev.

,,U stvari, Amerika će nastaviti da se direktno meša u ovaj sukob. Ali mi smo više puta ponovili da predviđamo da će u brojnim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države, doći do zamora od ovog sukoba, zamora od potpuno apsurdnog sponzorisanja kijevskog režima", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kazao je da Ukrajina ne oseća da se američka podrška urušila.

,,Sjedinjene Države shvataju da je ono o čemu se radi u Ukrajini mnogo veće od same Ukrajine", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare u Kijevu, pozdravljajući visokog komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva