:

:

TV Most

clock

Jul 22, 2022   12:07

0

123

Sastanak ministara Otvorenog Balkana u ponedeljak u Tirani

Ministri poljoprivreda i energetika tri države u okviru inicijative Otvoreni Balkan, kao i predstavnici iz državnih administracija i agencija za delovanje u kriznim situacijama sastaće se u ponedeljak u Tirani kako bi razgovarali o tome šta može da se uradi, kako bi se išlo u susret problemima koji nas očekuju u narednom periodu, najavio je danas u Ohridu predsednik PKS-a Marko Čadež.

Čadež je, u izjavi za T a n j u g, istakao da će na sastanku u Tirani osnovna tema biti kako da se obezbedi stabilnost u zemljama Otvorenog Balkana u domenu snabdevenosti hranom i energentima.

"Ukoliko zajedno postavimo ciljeve, vidimo kako ćemo da sarađujemo i šta je ono što jedni drugima možemo da ponudimo, možemo da ostvarimo značajne rezultate", rekao je Čadež.

Čadež je ocenio kao ohrabrujuće to što su lideri u regionu pokazali otvorenost za saradnju i dali instrukcije svojim ministrima i vladama da rade po pitanjima unapređenja saradnje zemalja u regionu.

Naveo je da će u Tirani biti održani sastanci u toku dva dana, a da će PKS dati svoj doprinos i ukazati na potencijalna rešenja u kriznim situacijama, kako ne bi došlo do rizika u snabdevanju u bilo kom obliku.

Čadež je poručio da će stabilnost Srbije, Severne Makedonije i Albanije biti izvesnija ukoliko sve tri države rade zajedno i "i idu u susret problemima, a ne čekaju da ih oni sustignu".

Čadež se sinoć u okviru inicijative Komorskog investicionog foruma sastao sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, a na sastanku su prisustvovali i predstavnici ostalih ekonomija članica KIF-a.

Čazež je rekao da je na sastanku bilo reči o tome koliko su inicijative kao Otvoreni Balkan i KIF ZB 6 značajne za razvoj čitavog regiona.

Istako je da je na sastanku zaključeno da ukoliko je poverenje između lidera i zemalja na najvišem nivou "svašta može da se uradi" za dobrobit svih država u regionu.

"Kada su tri šefa države zajedno komunicirali u Briselu o velikim temama kao što su evrointegracije, videli smo da se stvari pomeraju", kazao je Čadež.

Zaključio je da Evropa drugačije reaguje ukoliko zemlje regiona nastupe zajedno i međusobno komuniciraju o zajdničkim temama i problemima.

Izvor: T a n j u g

Otvoreni BalkanMarko Čadež
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva