:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2019   17:33

0

154

Sastanak ministra Vulina i ambasadora SAD Godfrija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa novim ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entonijem Godfrijem, povodom započinjanja njegovog mandata na mestu ambasadora u Republici Srbiji.

Ministar Vulin je najpre ambasadoru Godfriju poželeo mnogo uspeha na novoj dužnosti.

" Odnosi Ministarstva odbrane Srbije i Oružanih snaga SAD zasnivaju se na partnerstvu i aktivnosti bilateralne vojne saradnje i realizuju se na osnovu zajedničkih interesa" istakao je ministar Vulin, naglašavajući značaj podizanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije kroz zajedničku obuku i vežbe sa Oružanim snagama SAD, dalji razvoj baze "Jug" i saradnju sa NATO u okviru Partnerstva za mir.

Srbija, kao vojno neutralna zemlja, otvorena je za saradnju sa svim partnerima u oblastima od zajedničkog interesa, rekao je ministar Vulin i naglasio da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.

Odluka o smanjivanju snaga KFOR treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma, podvukavši da smanjenje snaga KFOR u sadašnjim uslovima negativno utiče na bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Ministar Vulin je preneo i stavove Republike Srbije u vezi sa aktuelnim pitanjima političko-bezbednosne situacije u regionu, sa fokusom na nepromenjeni stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, uz napomenu da je Srbija duboko zabrinuta zbog podrške određenih članica NATO promeni mandata tzv. "KSB" i suštinskom formiranju tzv. "vojske Kosova", podvukavši da je navedena situacija krajnje zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

Ambasador Godfri je zahvalio na prijemu, ističući da je upoznat sa stepenom saradnje dve zemlje na vojnom planu.

On je pohvalio što Srbija podržava i naglašava značaj misije KFOR, kao i transparentnost u medijskom predstavljanu saradnje sa KFOR, što u značajnoj meri doprinosi pozitivnoj atmosferi i stabilnosti.

Godfri je dodao i da očekuje da se u narednom periodu saradnja podigne na viši nivo. Preneo je ministru Vulinu da su SAD opredeljene za održavanje mira i prosperiteta u regionu i da će na konstruktivan način sarađivati sa Vladom Republike Srbije na tom planu.

Izvor: Танјуг

VulinambasadorSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva