:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 15, 2019   14:05

0

228

Sastanak predstavnika Evrokomore i Privredne komore Srbije

Jaka privredna komora može dosta da doprinese jačanju privrede, a Srbija beleži odlične rezultate kada su privredne performanse u pitanju i izgledno je da će sve zacrtane ciljeve ostvariti, rekao je danas predsednik Evrokomore i bivši dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl.

Na današnjem sastanku u Privrednoj komori Srbije bilo je reči o zajedničkim aktivnostima PKS, Komorskog investicionog foruma i Evrokomora (EUROCHAMBRES) i podršci Austrijske komore i institucija projektima za podizanje konkurentnosti i brže evropske integracije srpske i privrede regiona.

Predsednik PKS Marko Čadež čestitao je ovom prilikom Lajtlu na Ordenu srpske zastave drugog stepena za naročite zasluge i podršku u razvijanju saradnje u oblasti privrednih delatnosti između Srbije i Austrije koji mu je danas uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To je i više nego zasluženo priznanje za sve što je uradio na povezivanju naše dve privrede, austrijske i srpske", rekao je Čadež.

On je podsetio da su u okviru Evrokomore 44 nacionalne ekonomije, da zastupa 20 miliona preduzeća koja zapošljavaju 120 miliona ljudi.

Reč je kaže, o najvećoj biznis asocijaciji na evropskom kontinentu, koja je predstavnike PKS sistemski učila kako da zastupaju privredu.

"Radili su sa nama na organizaciji komorskog sistema, uvođenju dualnog obrazovanja u obrazovni sistem, rade sa nama na digitalizaciji posebno malih i srednjih preduzeća", rekao je Čadež.

On je zahvalio Lajtlu na podršci kako komori tako i celokupnoj srpskoj privredi.

Kristof Lajtl je ovom prilikom zahvalio predsedniku Vučiću ne samo na ordenu koji mu je uručen već i na izvanrednoj saradnji i postignutim preformansama srpske privrede, koje su kako je istakao, upečatljive i ubedljive.

Predsedniku PKS zahvalio je na saradnji u proteklih pet godina.

"Veliki napredak je postignut i unapredili smo međusobne bilateralne odnose za čitavih 50 odsto, računajući uslužne delatnosti dostigli smo cifru od 1, 5 milijardi evra, a investicioni volumen od dve milijarde", rekao je Lajtl.

Kako kaže, dve trećine preduzeća ističu da su veoma zadovoljni i da očekuju rast ulaganja u toku ove godine.

"Jaka privredna komora može dosta da doprinese jakoj privredi i boljitku života u Srbiji, unapređenjem obrazovanja i povećanjem investicija u zemlji", poručio je Lajtl posle sastanka u PKS.

Lajtl je rekao da Srbija ima odlične rezultate kada su privredne performanse u pitanju i da je izgledno da će se zacrtani ciljevi ostvariti.

"Budžet je dobar, zaduženost je opala, tržište rada se oporavlja i investicije takođe napreduju, ostaje još da se reši pitanje vladavine prava", dodao je Lajtl.

Otpravnica poslova Ambasade Austrije u Beogradu Sabine Krojsenbruner, takođe je ukazala da je Srbija postigla izvanredne rezultate i da su politički odnosi i saradnja Austrije i Srbije kontinuirano dobri.

Austrija se, istakla je, zalaže da osnaži Srbiju da bude spremna za ulazak u EU.

Govoreći o sistemu dualnog obrazovanja koje Srbija sprovodi u saradnji sa Austrijom, ona je rekla da je cilj da se radi na tome da mladi imaju uslove da ostanu u svojoj zemlji i da se vrate, odnosno da se "umesto odliva mozgova napravi cirkulacija odnosno da idu, ali i da se vraćaju".

Izvor: Танјуг

EvrokomoraPrivredna komora Srbijeekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva