:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2020   8:03

0

69

Savet bezbednosti UN danas o KiM

Savet bezbednosti UN danas će na sedici u Njujorku razmatrati situaciju na Kosovu i Metohiji i izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o stanju na KiM, prenosi Blic.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovaće na video-sednici Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a u 16 časova, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ranije izjavio da je sednica zakazana na osnovu dogovora Srbije sa Rusijom, koja predsedava Savetu bezbednosti.

On je tada rekao da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa članicama Saveta bezbednosti UN kada je reč o situaciji na Kosovu, naročito sa stalnim članicama koje imaju razumevanje i podržavaju njene stavove, posebno sa Rusijom i Kinom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u šestomesečnom izveštaju koji će sutra biti razmatran pozdravio je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, posle dužeg prekida, te pozvao dve strane da pokažu fleksibilnost i kreativnost u naporima da prevaziđu razlike.

U izveštaju o radu UNMIK-a, Gutereš je pozdravio predanost prištinskog rukovodstva borbi protiv pandemije, unapređenju dijaloga sa Beogradom i evropskim integracijama.

On je pozvao novu Vladu tzv.Kosova da nastavi da jača vladavinu prava, da podržava procese odgovornosti za ozbiljna kršenja ljudskih prava i preduzima odlučne korake u borbi protiv korupcije i nekažnjavanja.

Gutereš je takođe pozvao kosovske institucije i međunarodne aktere da pruže punu podršku i saradnju naporima Specijalnog tužilaštva za zločine OVK jer je to "ključno za mirnu budućnost Kosova*".

"Obnovljena posvećenost normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je očita i nadam se da će tako i ostati dok se ne pronađe sveobuhvatno rešenje. Ohrabruje me konstruktivno učešće obe strane u početnoj fazi pregovora koje je omogućio specijalni predstavnik EU i kontinuirani lični angažman visokog predstavnika EU" ,navodi Gutereš u izveštaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

On je naveo da bi strane trebalo da se nadovežu na napredak postignut u dosadašnjim raspravama, uključujući i sporazume koji su potpisale pod pokroviteljstvom SAD u vezi sa "ekonomskom normalizacijom".

Gutereš je izrazio nadu da će nastavak rasprave pomoći da se razjasni sudbina preostalih nestalih lica i da će se postići napredak u povratku raseljenih, privrednoj saradnji i sprovođenju ostalih nerešenih sporazuma.

"Zahtevam od političkih čelnika da osiguraju inkluzivan pristup kroz veće učešće ključnih aktera, posebno žena i mladih, u procesima savetovanja i donošenja odluka kao i uključivanje rodne i perspektive mladih u sprovođenje sporazuma koji utiču na živote stanovništva", naveo je Gutereš.

On je ukazao da su se u periodu obuhvaćenom izveštajem građani i institucije Kosova suočili sa više izazova, među kojima su kriza izazvana pandemijom kovida-19, koja osim zdravstvenih, ima ozbiljne ekonomske, socijalne i političke posledice.

Gutereš je podsetio i na pad vlade premijera Aljbina Kurtija i najave optužnica tužilaštva Suda za zločine OVK u Hagu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera Demokrtaske partije Kosova Kadrija Veseljija.

U izveštaju objavljenom na sajtu UN citiraju se relevantni delovi saopštenja Specijalnog tužilaštva i podseća na događaje koji su usledili i reagovanja kosovskih zvaničnika.

Gutereš u izveštaju ocenjuje da je Specijalno tužilaštvo u izveštajnom periodu "postiglo napredak u daljem sprovođenju istraga" i poziva "sve relevantne strane, kosovske institucije i međunarodne aktere da pruže punu podršku i saradnju tim naporima koji su ključni za mirnu budućnost Kosova*".

U izveštaju se, takođe, izražava "zabrinutost zbog obnovljene napetosti izazvane građevinskim aktivnostima u posebnoj zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani kao delu svetske baštine Uneska".

"Iako su radovi obustavljeni, jasna privrženost kosovskih vlasti poštovanju zakona, uključujući presudu Ustavnog suda kojom se podržavaju imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, biće važna za očuvanje poverenja među zajednicama", naglašava se u izveštaju.

Gutereš je ponovio privrženost podršci zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogođenim trovanjem olovom na KiM i ponovo apelovao na zemlje članice, međunarodne organizacije i druge aktere da dobrovoljnim prilozima pomognu da se pronađe efikasan odgovor i udovolji potrebama tih ranjivih zajednica.

On je izrazio zabrinutost zbog političke polarizacije koja traje u Prištini i koja je uticala i na upravljanje pandemijom, te pozvao sve političke subjekte na KiM da se ujedine oko prioriteta zaštite javnog zdravlja.

Izvor: Blic

KiMDačićSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?