:

:

TV Most

clock

Novembar 17, 2019   16:07

0

234

Savet EU u utorak o reformi proširenja

Na sastanku Saveta opštih poslova u utorak, 19. novembra, u Briselu ministri EU će razgovarati o situaciji u oblasti politike proširenja i pristupanja Uniji.

Ministri će tom prilikom prvi put razmotriti i francuski predlog o reformi politike proširenja, ali se ne očekuje konkretizacija zajedničkih zaključaka, najavljeno je u Savetu EU.

”Ne znamo koliko ćemo moći da budemo konkretni, ali svakako želimo da pošaljemo pozitivnu poruku regionu ”, poručuju iz Saveta EU.

U Svetu EU najavil su da će ministri opštih i evropskih poslova EU (GAC) na sastanku 19. novembra kao poslednju tačku dnevnog reda razmatrati situaciju u oblasti politike proširenja i pristupnog procesa.

”To bi trebalo da bude tek ”prvi korak” ka obnavaljnju politike proširenja, ali i poverenja među zemljama članicama EU i zemljma sa Zapadnog Balkana”, navode izvori iz Saveta EU.

Očekuje se i da francuska državna sektretarka za evropske poslove Ameli d Monšalan predstavi predloge Pariza o promeni metodologije proširenja.

Francuska je prošle nedelje zemjama članicama dostavila na razmatranje tzv ”non pejper” odnosno ”predlog za diskusiju” u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnove za novu metodologiju proširenja EU.

Pošto je u oktobru blokirala otvarnje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, Fancuska se založila za postepenije pristupanje EU, otvaranje strukturnih fondova EU zemljama kandidatima, ali i za striktniju politika uslovljavanja i revirzibilnost procesa proširanje.

U Briselu napominju da je francuski predlog ”predmet za diskusiju”, a da bi konačan oblik eventualne reforme metodologije proširenja trebalo da zavisi od konsenzusa svih država članica.

Podseća se i da je većina zemlja članica, izuzev Holandije i Danske, bila suprotstavljena Parizu u odluci da blokira proces otvaranja pristupnih pregovora Tirane i Skoplja.

Upravo su zemlje članice Višegradske grupe kao i Austrija i Italija tražile da se pitanje proširenja stavi što pre na dnevni red EU kako bi se odredili "radni i vremenski okviri” odnosno kako bi se što pre ”odblokirao” i definisao put Zapadnog Balkna u EU.

Na pitanje Tanjuga kada se može očekivati da će se lideri EU "konkretnije” vratiti pitanju politike proširenja u Savetu EU smatraju da to neće biti pre Evropskog samita sledeće godine.

”Prethodno se moraju konkretno utvrditi i dogovoriti neki elementi politike proširenja kako opet ne bi došli u ”ćorsokak” neslaganja što je bio slučaj u oktobru”, navode izvori iz Saveta.

Iz finskog predsedavanja Savetom EU podsećaju da je u pitanju ”tranzicioni” trenutak za EU institucije i da će se tek čeka formiranje nove Evropske komisije koja bi trebalo da, ukoliko zemlje članice to zatraže, izradi novu metodologiju politike proširenja.

U Briselu kažu da je ministarska diskusija o proširenju 19. novembra ”prvi korak” ka formiranju okvira i zajedničkog predloga o eventualnim promenama u procesu pristupanja EU.

Dodaje se i da u EU više ”ne žele da vide blokadu” već da je sve što se radi priprema sa deblokiranje procesa pristupanja, konkretizacija i uspostavlajnje konsenzusa o politici proširenja među zemljma članicama.

Za sada, cilj je da sve bude dogovoreno i precizirano do proleća 2020. godina kako bi se pokrenuli pristupni pregovori sa Albanijom i Severenom Makedonijom, odnosno obnovilo međusobno poverenje i partnerstvo na samitu EU Zapadni Balkan planiranom za maj 2020. godine u Zagrebu.

Izvor: Танјуг

EUreformapravosuđe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva