:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 05, 2019   15:26

0

248

Savet Evrope pozvao na dalje jačanje upotrebe jezika manjina

Komitet ministara Saveta Evrope pozdravio je napredak Srbije u primeni Evropske povelje o regionalnim ili manjiskim jezicima, ali je i pozvao na dalje jačanje upotrebe jezika manjina.

U novom izveštaju o primeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Srbiji Komitet ministara Saveta Evrope  preporučuje nastavak promovisanja svesti i tolerancije u srpskom društvu u odnosu na manjinske jezike i kulture kao sastavnog dela nasleđa Srbije.

Povelja se odnosi na albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, hrvatski, češki, nemački, mađarski, makedonski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski i vlaški jezik.

Eksperti Saveta Evrope pozdravili su napredak u obuci nastavnika za obrazovanje na jezicima manjina, objavljivanje udžbenika i emitovanja radio i televizijskih programa, kao i značajan broj kulturnih aktivnosti na svim jezicima manjina, navodi se u izveštaju Saveta Evrope.

Istovremeno, kao razlozi za zabrinutost navedeni su relativno visoki pragovi za formiranje nastave na manjinskom jeziku i prekid predškolskog obrazovanja na romskom jeziku.

Evropski eksperti uočavaju veoma visok nivo prisutnosti manjinskih jezika u javnim radio i televizijskim emisijama u Vojvodini, ali i upozoravaju na činjenicu da je privatizacija javnih emitera smanjila ponudu emisija dostupnih na jezicima manjina na lokalnom nivou u Srbiji.

Uprkos mogućnosti predviđene Poveljom o upotrebi manjinskih jezika pred sudovima, ova odredba se retko primenjuje u praksi. Upravni organi retko koriste jezike manjina, osim administracije Autonomne Pokrajine Vojvodine, navodi se u izvešatju.

U delu izvešataja koji se odnosi na preporuke, Komitet ministara Saveta Evrope od Srbije očekuje adekvatno podučavanje romskog i ukrajinskog jezika u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i širu nastavu i studije na nemačkom, češkom i drugim jezicima.

Nadležnima u Srbiji preporučuje se da omoguće emitovanje javnih i privatnih radio i televizijskih programa na jezicima manjina kako bi se dostiglo odgovarajuće vreme emitovanja za svaki jezik.

Kao prioritet navodi se i jačanje upotrebe svih regionalnih ili manjinskih jezika u pravosuđu i upravi u Srbiji kao i jačanje kapaciteta saveta nacionalnih manjina.

Izvor: Танјуг

Savet EvropeSrbijamanjine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva