:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 05, 2019   9:58

0

319

Savetnici za zaštitu od vršnjačkog nasilja uskoro u školama

Sukob zbog video igrica, rasprave o materijalnom stanju, borba za naklonost devojčice, uvrede, psovke – sve su to povodi za fizičke obračune među decom, ali i druge oblike vršnjačkog nasilja poput vređanja pred razredom ili na društvenim mrežama. Da bi to promenili, Ministarstvo prosvete angažovaće 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama.

Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete navodi za RTS da su savetnici ljudi koji već rade u prosveti i koji su pokazali efikasnost u radu. Dodaje da će savetnici proći dodatnu obuku o propisima i procedurama u oblasti zaštite od nasilja, prava, odgovornosti i obaveze zaposlenih i dece, odnosno učenika i roditelja.

Navodi da su savetnike za zaštitu od nasilja predložili prosvetni savetnici koji će direktno sa njima da sarađuju i čine tim koji će u svakoj školskoj upravi biti dodatna pomoć.

Oni će pomoći u rešavanju svih okolnosti i potreba lokalnih sredina i osigurati da se u ustanovama dosledno deluje u skladu sa propisima u situacijama nasilja.

Dodaje da će savetnici biti prisutni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. "Uloga pedagoga i psihologa je kompleksna i treba da pomognu i učenicima, nastavnicima i roditeljima, ali jako je bitno da postoji saradnja između nastavnika, roditelja i učenika", objašnjava Krivokuća.

Ocenjuje da je osnovna škola specifična zbog uzrasta dece i promena kroz koje prolaze u periodu puberteta. 

Ističe da u sprečavanju nasilja treba da budu uključeni svi – porodica, škola i institucije. "Mora da postoji saradnja i razumevanje između škole, nastavnika i roditelja. Na osnovu prijava, mogu da kažem da je vidljiva pojačana osetljivost u prepoznavanju nasilja. Škole reaguju i prijavljuju nasilje ali imamo i slučajeva kad dolazi do nerazumevanja između nastavnika i roditelja", objašnjava Krivokuća.

Dodaje da je učenicima i roditeljima na raspolaganju SOS telefon svakoga dana od 7.30 do 15.30. 

"SOS telefon je na raspolaganju učenicima i roditeljima svakig dana tokom školske godine od 7.30 do 15.30. časova, nakon toga oni mogu da ostave i poruku na sekretarici", navodi Krivokuća.

Dodaje da su pored SOS telefona u borbi protiv nasilja na raspolaganju i stručni saradnici, kao i timovi za borbu protiv vršanjčkog nasilja.

Izvor: RTS

ŠkolaSavetniciVršnjačko nasilje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva