:

:

TV Most

clock

Maj 06, 2022   14:51

0

131

Savić: Kosovo je crna rupa Evrope, a ne najrazvijenija ekonomija u regionu kako kaže Kurti

Profesor Ekonomskog fakulteta dr Ljubodrag Savić kaže za Kosovo onlajn da je Kosovo crna rupa, a ne najbrže rastuća ekonomija u regionu što sve češće tvrdi kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Reč je o neodgovornoj izjavi neodgovornog političara", navodio naš sagovornik. 

Savić podseća da je AP Kosovo i Metohija, pred raspad nekadašnje Jugoslavije, bila tretirana kao nerazvijeno područje.

Njihov društveni proizvod tada je iznosio 38 odsto od prosečnog republičkog društvenog proizvoda, što je današnji bruto društveni proizvod. Kada se posmatraju prosečne plate i razvoj zemalja koje su nastale nakon raspada SFRJ, kako dodaje, situcija je i sada vrlo slična.

"Kosovo je ostalo tu gde je nekada bilo. Oni su crna rupa Evrope i to ne samo po ekonomskom rastu", napominje ovaj ekonomista.

Kurtijeve izjave, kako naglašava, predstavljaju lepe želje i služe isključivo za unutrašnju političku upotrebu. 

"Jedno su statistički podaci, a drugo je realnost. Da je njima toliko dobro ne bi se toliko iseljavali, a da ne govorim o sve manjem prirodnom priraštaju", navodi Savić koji se osvrnuo i na činjenicu da je oko 200.000 građana Kosova tokom prva četiri meseca ove godine podnelo zahtev za nemačku vizu. 

Poidseća da je odlazak na rad u inostranstvo bio veoma izražen na ovom području i tokom SFRJ, ali da većina Albanaca nije trajno odlazila i da su veliki deo novca slali porodicama koje bi tamo ostajale da žive. 

Danas, kako kaže Savić, na Kosovu funkcionišu samo sektori kojima upravljaju stranci, javne službe, mali privrednici pre svega iz oblasti ugostiteljstva i ostalih delatnosti pružanja usluga. 

"Kada su u pitanju veliki sistemi radi ono što su oteli od Srba, termoeletrane, telekomonukacije i poštanska služba", dodaje naš sagovornik.

Izvor: Kosovo online

KiMLjubodrag SavićekonomijaKurti

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva