:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Januar 27, 2020   13:28

0

362

Savindan obeležen i u OŠ “Vuk Karadžić” u Zvečanu

Osnovna škola “Vuk Karadžić” iz Zvečana obeležila je školsku slavu “Sveti Sava”.

Učitelji, nastavnici kao i učenici škole, potrudili su se da organizuju prigodan program a učenici su se prisutnima predstavili pesmom i igrom sa motivima Svetog Save.

U svojim skromnim kostimima, đaci su govorili o tradiciji, državnosti, molitvi, dostojanstvu i časti. Svojom pesmom, predstavio se i hor škole.

Na početku programa, direktorka škole Slađana Fićović je prisutnima čestitala današnji praznik i istakla da je Savindan dan, kada se svi đaci i učtelji okreću Svetom Savi, tražeći put istine i čovekoljublja.

“Želela bih da najpre čestitam školsku slavu “Sveti Sava” svim učenicima i prosvetnim radnicima, ne samo u okviru naše škole već i na teritoriji čitave Srbije. Savindan je dan kada se svi đaci i učitelji okreću liku Svetog Save da im pokaže put istine i čovekoljublja. Vreme u kojem živimo nije nimalo lako, zato mislim da danas, više nego ikad, moramo slediti put Svetog Save. Moramo širiti ljubav, praštati, širiti se, a iza svega čuvati čast i dostojanstvo i imati veru u Boga. Danas smo se, kao i naši preci, okupili da u zajedničkoj molitvi proslavimo ovaj današnji praznik. To je ujedno i prilika da se podsetimo na veliko Savino delo. Sveti Sava je simbol srpske nacije, on je oplemenio dušu Srbije, naučio narod šta je ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast i dostojanstvo. Za sve što je učinio, dugujemo mu veliku zahvalnost.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević je prosvetnim radnicima izrazio zahvalnost i kazao da je njihov rad nemerljiv te da od njihovog rada zavisi da li će mališani izaći na pravi put ili ne.

“Čast mi je što sam prisustvovao ovakvoj proslavi školske slave “Sveti Sava” i što sam imao priliku da u svoje ime i u ime Opštine Zvečan prosvetnim radnicima i učenicima čestitam današnju slavu. Želim da izrazim svoju veliku zahvalnost prosvetnim radnicima jer je njihov rad nemerljiv i od njihovog rada zavisi da li će ova deca izaći na pravi put a mladost je naše najveće bogatstvo i bogatstvo ove države i ovog društva. Našoj dragoj deci želim da poručim da je put Svetosavlja jedini put kojim treba da hode jer je to put svakodnevnog učenja i sticanja novih znanja jer će im upravo to znanje biti najjače oružje u njihovim rukama kojim će moći da pobede sve svoje neprijatelje. Sveti Sava je svojim znanjem i mudrošću uspeo da pobedi ono što je najgore u srpskom narodu a to je naša nesloga” rekao je Todosijević.

Nakon izvedenog kulturnog programa, usledilo je rezanje slavskog kolača uz prisustvo oca Romila iz manastira Duboki Potok i ostalih prosvetnih radnika, đaka, prijatelja škole i ostalih građana.

Tom prilikom otac Romilo je rekao da “carstvo nebesko tražimo po reči Božijoj a da će nam sve ostalo Gospod pridodati”.

“Neka Gospod svima dometne snage da se ugledamo na Svetog Savu i da pre svega tražimo carstvo nebesko po reči Božijoj, a sve ostalo će Gospod nama pridodati. Neka Gospod molitvama Svetog Save blagoslovi ove učitelje i đake i ovo mesto, opštinu i ceo naš narod, da molitvama njegovim tražimo Boga i spasavamo za život večni, pa kada imamo vere u Boga onda ćemo imati i ljubavi među sobom i onda će biti dobro na zemlji. Neka nas Gospod pomiluje i spase da se zajedno nađemo sa Svetim Savom i ostalim svecima i da u večnosti živimo zajedno sa Bogom i svima svetima” rekao je otac Romilo.

Rezanjem slavskog kolača i molitvom najvećem srpskom svetitelju, danas je u Kosovskoj Mitrovici u svim školama obeležen Savinbdan. U OŠ “Sveti Sava” jutros je obavljeno rezanje slavskog kolača, dok je školski hor izveo prigodan program a praznik utemeljivača srpskog prosvetiteljstva, obeležen je i u OŠ “Branko Radičević”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMZvečan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva