:

:

TV Most

Foto: facebook

clock

Januar 27, 2020   14:38

0

218

Savindan obeležen u školama širom Kosova i Metohije

U selu Bostane kod Novog Brda u školi „Miladin Popović“ danas popodne obeležen je Savindan, prvo svečanom liturgijom u crkvi Presvete Bogorodice a kasnije lomljenjem slavskog kolača i izvođenjem himne posvećene prvom arhiepiskopu i prosvetitelju u Srba.

Predsednik Opštine Novo Brdo  Svetislav Ivanović bio je ovogodišnji domaćin slave, saopšteno je na Fejsbuk sranici ove lokalne samouprave. 

“Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika, te se sa radošću i danas sećamo utemeljivača naše crkve, države i školstva”, rekao je Ivanović.

Svetislav Ivanović, sečenje slavskog kolačaFacebook

Svetosavskom himnom i kraćim kulturno-umetničkim programom obeležena je školska slava Sv. Sava i u Goraždevcu, preneo je Radio Goraždevac.

Foto: Radio Goraždevac

Sečenju slavskog kolača i kulturno-umetničkom programu, pored nastavnika, dece i roditelja, prisustvovale su monahinje iz manastira Pećka Patrijaršija sa igumanijom Hritinom, monasi iz Visokih Dečana, predstavnici privremenog organa opštine Peć, kao i predstavnici KFOR-a.

Svetosavsku priredbu u Goraždevcu upriličila je Irina Černjavski Šantrić slikar i pesnik iz Peći koja je pubilici kazivala svoje stihove.

Na kraju priredbe monahinje iz Pećke Patrijarsije i dečanski monasi darivali su deci  bombone i slatkiše, dok su prosvetni radnici za ostale goste organizovali ručak.

Izvor: Kosovo online

KiMSavindanNovo BrdoGoraždevac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva