:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2022   8:34

0

154

SB UN danas glasa o novim sankcijama Severnoj Koreji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će glasati o predlogu SAD da se pooštre sankcije Severnoj Koreji zbog njenog lansiranja balističkih projektila, ali Kina, koja ima pravo veta, kaže da rezolucija neće rešiti nikakve probleme.

Glasanje će biti održano dan nakon što je Pjongjang ispalio tri projektila, uključujući jedan za koji se veruje da u pitanju najveći interkontinentalni balistički projektil, podseća Rojters.

Ovo je samo najnoviji u nizu balističkih projektila ove godine ispaljenih sa severa Korejskog poluostrva, koje je Savet bezbednosti zabranio.

Nacrt rezolucije bi "dalje ograničio severnokorejsku mogućnost da razvija nezakonito oružje za masovno uništenje i balističkih raketnih programa, pojednostavio bi sprovođenje sankcija i pomogao bi u isporuci humanitarne pomoći onima kojima je to potrebno", naveo je američki zvaničnik.

Kina i Rusija su ranije tražile ublažavanje sankcija Pjongjangu iz humanitarnih razloga.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova "za" i da Francuska, Rusija, Kina, Britanija i SAD ne ulože veto.

"Ne mislimo da rezolucija koju je predložila Amerika može da reši bilo šta", rekao je za Rojters portparol kineske misije pri UN i dodao da je Kina umesto toga predložila da SB usvoji zvaničnu izjavu, umesto rezolucije o sankcijama.

"SAD najbolje znaju kako može doći do deeskalacije, ali jednostavno to odbijaju. Vašington bi trebalo da pokaže više iskrenosti i fleksibilnosti ukoliko želi da postigne napredak sa Severnom Korejom", naveo je portparol.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je za Rojters u sredu da bi voleo da vidi finalni nacrt rezolucije SAD pre nego što ga komentariše, ali je dodao da akcije UN ne bi bile "posebno pogodne" za odnose sa Pjongjangom.

Prema navodima iz Seula, Severna Koreja je u sredu lansirala tri balistička projektila, a jedan od njih je, prema južnokorejskoj vojsci, bio interkontinentalni, dok su preostala dva bila kratkog dometa.

Izvor: T a n j u g; Foto: Rojters

SB UNSeverna Korejasankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva