:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2020   16:38

0

68

SB UN danas o nastavku sukoba u Nagorno-Karabahu

Savet bezbednosti UN trebalo bi da danas održi konsultacije iza zatvorenih vrata povodom nastavka sukoba u području Nagorno-Karabaha nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao obe strane da poštuju primirje i osudio napade na civile.

Kako prenosi Glas Amerike, deluje da je novi sporazum o prekidu vatre u području Nagorno Karabaha izgleda ugrožen pošto jermenske i azerbejdžanske snage međusobno optužuju jedni druge za granatiranje teritorija.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, tvrde da su azerbejdžanske snage granatirale njihove pozicije u oblastima na severu i jugu linije kontakta, navodi Radio slobodna Evropa.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske snage granatirale Goranboj, Tartar, Aghdam i Aghadžabedi, prenosi Glas Amerike.

Izveštaji o zaoštravanju sukoba objavljeni su dan nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao ministre spoljnih poslova obe države da osude nastavak borbi i pozovu na poštovanje primirja.

"Borbe izazhivaju sve veće patnje civila. Pogoršavaju sukob između država i njihovih društava - produbljujući jaz i otežavajući zaceljivanje rana", rekao je Borelj.

Jermenija i Azerbejdžan su 17. oktobra zaključile sporazum, drugi pokušaj prekida sukoba u Nagorno Karabahu od kada su u tom području krajem septembra otpočeli sukobi između dve strane.

Dogovor koji su dve strane postigle uz posredstvo Rusije nedelju dana ranije, o zaustavljanju sukoba u kome su stradale stotine vojnika i civila, nije urodio plodom.

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog veka i raspada Sovjetskog Saveza.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom.

Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Rusija, Francuska i Sjedinjene Države kopredsedavaju takozvanom Minsk grupom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja je predvodila mirovne pregovore od ranih devedesetih godina prošlog veka.

Izvor: Танјуг

SB UNNagorno Karabah
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?