:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Mart 24, 2022   8:02

0

192

SB UN nije usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini u kojem se poziva na dogovoreni prekid vatre za evakuaciju civila.

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a preostale članice SB UN bile su uzdržane, među kojima su Francuska, Velika Britanija, SAD, Indija, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, Albanija, Brazil, Gabon, Gana, UAE, prenosi agencija TASS.

Da bi rezolucija bila doneta, trebalo bi da je podrži najmanje devet članica SB UN od 15, pod uslovom da niko od stalnih članica ne iskoristi pravo veta.

Među koautorima rezolucije su Belorusija, Severna Koreja i Sirija.

Ranije su zapadni predstavnici u Savetu bezbednosti, konkretno, stalni predstavnici SAD i Velike Britanije, već jasno stavili do znanja da neće podržati rusku rezoluciju, jer ona ne optužuje Moskvu za stvaranje humanitarne krize u Ukrajini i ne naziva je agresorom, prenosi Sputnjik.

Prema ruskom nacrtu rezolucije koji danas nije usvojen, Savet bezbednosti poziva na "prekid vatre postignut pregovorima kako bi se obezbedila brza, bezbedna, dobrovoljna i nesmetana evakuacija svih civila".

Istovremeno, Savet bezbednosti ističe potrebu da se strane u tu svrhu dogovore o humanitarnim pauzama.

U tekstu u koji je uvid imao Sputnjik, takođe se navodi da Savet bezbednosti UN zahteva punu zaštitu civila, uključujući humanitarno osoblje i ljude u ranjivom položaju, među kojima su žene i deca.

Osim toga, u dokumentu se nalazi poziv da se ne koristi civilna infrastruktura za smeštaj vojnih objekata, kao ni da se oni ne postavljaju u gusto naseljenim područjima.

Prema nacrtu, Savet bezbednosti zahteva od svih strana da obezbede zaštitu svog medicinskog i humanitarnog osoblja, njihovih vozila i opreme, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova.

Nacrt rezolucije poziva sve strane da omoguće bezbedan i nesmetan izlazak iz Ukrajine, uključujući stranim državljanima bez diskriminacije, i olakšavanje bezbednog i nesmetanog pristupa humanitarnoj pomoći onima kojima je potrebna u i oko Ukrajine.

Kako se navodi u tekstu, Savet bezbednosti UN "poziva države-članice da finansiraju hitni poziv UN za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, kao i regionalni akcioni plan o izbeglicama za Ukrajinu".

Nebenzja: Žalimo što nije usvojena humanitarna rezolucija

Moskva očekuje da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija vremenom uraditi sve što može kako bi se ublažila humanitarna situacija u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

"Žalimo što SB UN nije usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na dogovoreni prekid vatre za evakuaciju civila, kako bi se rešila humanitarna pitanja. Bez obzira na to, očekujemo da članovi međunarodne zajednice koji to iskreno žele, učine sve da se olakša humanitarna situacija u Ukrajini i ublaži patnja civilnog stanovništva", kazao je Nebenzja, preneo je TASS.

Oglasio se i Peking, odnosno, predstavnik Kine u UN Džang Đun, rekavši da žali što SB UN nije usvojio predloženu rusku rezoluciju o humanitarnoj situaiji u Kini.

"Činjenica da SB nije odobrio rezoluciju je za žaljenje. Kina je glasala za rezoluciju, jer je želela da naglasi međunarodnoj zajednici važnost humanitarnog pitanja u Ukrajini", rekao je Đun.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije u sredu usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini u kojem se poziva na dogovoreni prekid vatre za evakuaciju civila.

Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a preostale članice SB UN bile su uzdržane, među kojima su Francuska, Velika Britanija, SAD, Indija, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, Albanija, Brazil, Gabon, Gana, UAE, podseća TASS.

Izvor: T a n j u g

Savet bezbednosti UNhumanitarna rezolucijaRusijaKinaUkrajinaVasilij Nebenzja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva