:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 29, 2019   13:02

0

265

SDSS u EP sa sloganom: Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) najavila početak kampanje za predstojeće izbore za Evropski parlament, koja će nastupiti sa sloganom "Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj", a njen lider, Milorad Pupovac, poručio je da ta stranka ima potencijal za samostalni nastup.

"Neki pitaju 'zar i vi idete na izbore'. To pitanje zaslužuju mnoge od 33 liste, ali SDSS ne, jer imamo potencijal u biračkom telu i razvijaćemo ga tokom kampanje", rekao je Pupovac.

Lider SDSS je kazao da od pitanja koje je postavljeno u sloganu – „Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj“ – zavisi obim slobode i normalnosti u Hrvatskoj, ali i njena evropska budućnost. „Za cilj imamo normalnu Hrvatsku i borimo se protiv predrasuda i stigmatizacije. U Evropskom parlamentu borićemo se protiv onih koji vuku zemlju prema nazad i koji ne menjaju Hrvatsku i Evropu nego je unazađuju i ruše. Na netoleranciji i mržnji se ne gradi patriotizam, nego prostor za sukobe nejednakost, nestabilnost i neustavnost“, rekao je Pupovac.

SDSS se, podsetio je, borio da Hrvatska uđe u EU, a sada se, rekao je, borimo protiv nacionalizma koji se nudi kao spas za Evropu i Hrvatsku. „Znamo kako je to ‘spašavanje’ ranije završilo – kao pakao za Hrvatsku i Evropu. Zalažemo se za evropsku Hrvatsku uzdignute glave, tako i da Srbi u Hrvatskoj budu uzdignute glave“, naveo je i dodao da u Hrvatskoj postoje ljudi kojima smeta što Srbi učestvuju u hrvatskom političkom životu i koji organiziraju referendume koji bi to ukinuli.

Postoje, istakao je, i oni koji podržavaju referendume za smanjenje prava manjina, ali ne bi podržali referendume za prava radnika. Postoje, dodao je, oni koji smatraju da ćirilica ne može biti ravnopravna s latinicom, pa se ona proganja i stigmatizira u Hrvatskoj, ali se podržava i afirmira u Evropi.

„U Evropskom parlamentu ćemo biti najbolji predstavnici, ne samo Hrvatske i njenih građana, nego i okolnih država – Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije koje nastoje ući u EU. Kao što smo Hrvatskoj pomogli da postane članica Unije, tako ćemo pomoći tim zemljama da uđu u EU“, rekao je Pupovac.

Univerzitetski profesor Dejan Jović, koji se nalazi na izbornoj listi SDSS-a, podsetio je na gorka iskustva raspada Jugoslavije s kraja 1980-ih i početka 1990-ih.

Kazao je da težnje za slabljenjem i raspadom Evropske unije, kao što je to slučaj s Bregzitom, uveliko podsećaju na to razdoblje. “ Srećom, EU se za sada drži dobro, ali se sada Velika Britanija suočava s izazovima. Borimo se za sve koji se trude da u EU bude bolje“, rekao je Jović, preneo je hrvatski poral Novosti.

Ukazao na postojanje opasnosti za male zemlje koje nisu članice Unije od dominacije drugih aktera kao što su Rusija, Turska, Kina, Trampov SAD, a u budućnosti možda i Velike Britanije, kojima je u interesu da oslabe EU i da ona bude manje slobodna i liberalna.

“Važno nam je kakva je EU i zato smo kritični prema njenim potezima i nezadovoljni odnosom prema manjinama. Za prava malih nacija i manjina ne sme se boriti samo u Briselu, nego se za afirmaciju kulture i identiteta manjina treba boriti i kod kuće“, rekao je.

Hrvatska je, podsetio je, i do sada imala predstavnike u Evropskom parlamentu koji su se bavili Ukrajinom, ali koji nisu bili zabrinuti zbog manjinskih problema u Hrvatskoj. “Desnica govori o Evropi nacija i tradicija, a možemo zamisliti kako će reagovati na pojavu ćirilice na džambo plakatima na javnim mestima. S druge strane, levica koja govori o ravnopravnosti ima priliku da to pokaže u praksi. Mi se borimo za Hrvatsku i Evropu svih građana i pozivamo, ne samo Srbe, nego i sve građane u Hrvatskoj i drugim zemljama Evrope, da glasaju za nas“, rekao je Jović.

Pupovac je najavio da će kampanju početi u Slavoniji, a Boris Milošević u Dalmaciji.

Na pitanje o troškovima, izrazio je očekivanja da će stranka donacijama uspeti da skupi 500.000 kuna za pokrivanje troškova kampanje.

Izvor: Танјуг

SDSSMilorad PupovacKampanjaEP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva