:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2022   14:17

0

114

Sećanje na 12 banjalučkih beba

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeni su venci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usled nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava.

Parastos su služili sveštenici banjalučke eparhije.

Nakon parastosa, kod Spomen-obeležja "Život" venac su u ime institucija Republike Srpske položili predsednica Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, roditelji 12 beba, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija grada Banjaluka, predstavnik Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Predsednica Udruženja 12 beba Željka Tubić poručila je da je potrebno raditi sve da se više nikada i nikome ne desi ovakav strašan zločin i da stradanje 12 banjalučkih zvezdica bude opomena za sve.

Predsednica Srpske je istakla da institucije i građani treba da se obavežu na ono što se zove sigurna Republika Srpska u kojoj više niko nikada neće oduzeti pravo deci da žive i imaju lečenje, da idu u dobre škole i grade sigurnu budućnost.

Predsednica Cvijanović je poručila da nije moguće oprostiti pogrešnu odluku svetskih moćnika pre 30 godina.

Premijer Srpske Radovan Višković je rekao da je stradanje 12 banjalučkih beba najveći zločin na ovom prostoru, koji institucije Srpske nikada neće zaboraviti niti oprostiti svetskim moćnicima.

Srpski član Predsedništva BiH izjavio je da je očigledno da još dugo neće biti saopštenja Saveta bezbednosti UN u vezi smrti 12 banjalučkih beba, ali da će se potruditi da im ukaže da bi to trebalo da urade, prenela je RTRS.

Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je usledila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim delovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobas izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za celi život.

Izvor: T a n j u g; Foto: RTRS

Banjalukasmrt 12 banjalučkih beba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva