:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 13, 2020   15:56

0

181

Sećanje na ubijenu decu u Goraždevcu, borba za pravdu

Udruženje porodica kindapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiju danas je u spomen sobi "Kosmetske žrtve" obeležilo sećanje na stradanje srpske dece u zločinu u Goraždevcu, kada je pre 17 godina ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske dece.

Predsednik Udruženja Simo Spasić poručio je da se nikada neće odustati od traženja pravde za zločin za koji još niko nije odgovarao, da porodice žrtava nikad neće biti zaboravljene, te da "na Zapadnom Balkanu nema pomirenja bez pravde za srpske kosmetske žrtve".

Spasić je naveo da su pre 17 godina teroristi Oslobodilačke vojske Kosova (UČK) mučki iz zasede ubili decu koja su se kupala u Bistrici, poručujući da od tog dana porodice žrtava Bistricu zovu "krvavom Bistricom".

On je rekao i da je Euleks, uorkos obećanju da će "prevrnuti svaki kamen da pronađe zločince", odustao od istrage i za njih je to gotova priča.

"Porodice kindapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji nikada neće prestati da traže pravdu i govorićemo o tom zločinu", rekao je Spasić, koji se zahvalio državi što je uvek uz njihovu tragediju i dodao: "da nije bilo sadašnje vlasti, ne bi bilo ni spomen sobe".

Spasićje rekao i da niko nema prava da u ime porodica traži "nekakvo pomirenje".

"UČK je preko kindapovanih i ubijenih ''98 došao do toga da proglasi svoju UČK ISIS državu Kosovo, a DOS-ovski režim je protivustavno oslobodio 2.108 terorista i zločinaca UČK i naše porodice zavio u crno", naveo je Spasić.

Miroslav Jovović, čiji je devetnaestogodišnji bratanac Ivan Jovović ubijen tog 13. avgusta 2003. godine, poručio je da "taj tužan događaj predstavlja poraz međunarodne zajednice, poraz Euleksa, koji je sebi dao za pravo da se obustavi istraga".

"Ubistvo se desilo samo zato jer su Srbi, a sve nas prisutne i sve građane Srbije nas obavezuje da ne smemo da zaboravimo, kao što obavezuje i sve relevantne činioce u Srbiji, udruženja, roditelje žrtava da se bore za pravdu i istinu", rekao je Jovović.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je da, iako međunarodna zajednica nije na odgovarajući način preduzela mere niti kaznila počinioce, ne znači da Srbija nije aktivna u svim mogućim aspektima borbe za srpski narod na KiM, posebno, kako kaže, u danima sećanja i tužnim godišnjicama.

"Srbija, srpska vlada i njen narod će biti ujedinjeni u tome da dostojanstveno idu u bolju budućnost, želeći da pruže ruku za normalan razgovor, ali ne po cenu ponižavanja i ne po cenu zaboravljanja nastrašnijih dela koji su počinjeni protiv našeg naroda", naglasio je Kozarev.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić podvukao je da nijedan zločin nad srpskim narodom nakon 2000. godine još uvek nije rasvetljen, te da zbog svih žrtava koje je pretpreo srpski narod, Srbija nikada više ne sme biti slaba i bespomoćna, već mora da bude jaka, moderna i stabilna.

"Samo takva Srbija moći će da sačuva svoja ognjišta na prostorima na kojima se srpsko ime spominjalo vekovima unazad", rekao je Nerić.

U zločinu u Goraždevcu 2003. godine ubijeni su dvanaestogodišnji Pantelije Dakić i devetnaestogodišnji Ivan Jovović, a teško ranjeni Ðorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Izvor: Танјуг

KiMzločin u GoraždevcuSpomen sobu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva