:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2021   12:56

0

78

Sećanje na žrtve Novosadske racije

U Novom Sadu, na Keju žrtava racije, obeležena je se 79. godišnjica najsurovijeg zločina u novijoj istoriji ovih prostora. Mađarski fašisti su u Novom Sadu od 21. do 23. junara 1942. ubili su više od 1.300 ljudi, a među žrtvama je bilo 500 dece.

U raciji sprovedenoj u 15 mesta u Vojvodini od početka do kraja januara ubijeno je najmanje 4.500 ljudi - najviše Srba i Jevreja, ali i Roma, Rusina i Rusa. Mnogi smatraju da je broj žrtava bar dvostruko veći.

Sistematsko ubijanje Srba i Jevreja mađarske vlasti započele su u naseljima Šajkaške 4. januara, nastavilo se u Novom Sadu 21., da bi se završilo u Bečeju 29. januara 1942. godine.

Trodenevna racija u Novom Sadu počela je rano ujutru pod izgovorom da se na područiju Novog Sada kriju sumnjiva lica sa velikom količinom oružja.

Po celom gradu 240 patrola na više mesta ubijalo je čitave porodice, a tela su utovarana na kamion bacana su pod led Dunava.

Masovna ubistva na samoj obali Dunava, pored Štranda, trajala su 22. januara u četiri sata ujutru do 16 časova. Žrtve su padale u vodu, a one koje su pale na obalu, gurane su pod led.

Zločine je izvršila mađarska civilna vlast.

Skoro svi počinioci su osuđeni, ali glavnokomandujućeg Šandora Kepira sud u Budimpešti je  oslobodio usled, kako su objasnili, nedostatka dokaza.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva