:

:

TV Most

Foto: TO Babušnica

clock

Mart 30, 2023   19:09

0

85

Sednica Odbora za zaštitu životne sredine održana u Babušnici, burna rasprava o mini-hidroelektrani

Sednica Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije održana je u Babušnici. Pre sednice deo narodnih poslanika, članov odbora, aktivisti i stručnjaci iz oblasti ekologije, obišli su selo Rakita, gde je pre dvadesetak dana počela da radi mini-hidroelektrana.

 

Deo narodnih poslanika, aktivisti i stručnjaci iz oblasti ekologije obišli su pre početka sednice Odbora za zaštitu životne sredine selo Rakita, gde je pre dvadesetak dana počela da radi mini-hidroelektrana.

Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić istakao je da je lokalna samouprava Babušnica izdala akt u kojem piše da nije utvrđivan javni interes za izgradnju objekta.

"Kako je bilo moguće da lokalna samouprava izda građevinsku dozvolu, ako nije bila kompletna tehnička dokumentacija? Lokalna samouprava Babušnica je izdala jedan akt u kome stoji da nije utvrđivan javni interes za izgradnju objekta", rekao je profesor Ristić.

Pred početak sednice novinarima su se obratili i poslanici Srpske napredne stranke, rekavši da su prekršene proceduralne stvari, da je podmetnut drugi spisak učesnika sednice i da oni ne žele da učestvuju u farsi, koju predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta.

"Znaju ljudi u zvonačkom kraju, u šest sela, šta se dešava i ja sam im na tome izuzetno zahvalan. Nisu našli za shodno da slede nekoga i se danas pojave tu. Kao što sam rekao i prošli put za litijum, podržavam sve ono što rade Češka, Nemačka i Finska, u skladu sa našim zakonodavstvom. Kako mogu biti protiv izgradnje bilo čega što je na korist državi", rekao je potpredsednik Odbora za zaštitu životne sredine Milimir Vujadinović.

Posle burne rasprave u toku konferencije za novinare i na ulazu u zgradu opštine, sednica Odbora je počela.

"Rakitska reka je trenutno u cevima. Mi bismo to odmah izbušili, danas bismo poneli brusilice, ali mi to ne možemo da uradimo fizički jer je opasno, unutra je voda pod pritiskom", istakao je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Najavljeno je da će Odbor za zaštitu životne sredine zasedati na svim mestima u Srbiji gde se određenim aktivnostima ugrožava životna sredina.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva