:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2019   17:54

0

97

Sednica SB UN o Kašmiru, Indija najavljuje ukidanje ograničenja

Savet bezbednosti UN raspravlja iza zatvorenih vrata na zahtev Kine i Pakistana o situaciji u Kašmiru posle odluke Indije da ukine specijalan status delu tog nemirnog regiona pod svojom kontrolom.

O situaciji u Kašmiru ambasadore su obavestili zamenik generalnog sekretara UN Oskar Fernandes Taranko i vojni savetnik UN, general Karlos Umberto Loitej, prenosi AP.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski izjavio je pred sastanak da je Moskva zabrinuta zbog poslednjih dešavanja u Kašmiru, ali je dodao da je to bilateralno pitanje između Indije i Pakistana, koji takođe polaže pravo na tu teritoriju.

Generalni sekretar organizacije "Amnesti internešenel" Kumi Naidu naveo je u saopštenju da članovi Saveta bezbednosti treba da imaju u vidu da ih mandat obavezuje da štite međuanrodni mir i bezbednost i da treba da traže rešenje kojim bi ljudska prava stanovnika Kašmira bila stavljena u prvi plan. 

U međuvremenu, stotine ljudi protestovale su u indijskom delu Kašmira. Demonstranti su nosili zelene muslimanske zastave i transparente s natpisom "Zaustavite genocid u Kašmiru. Svete, probudi se", marširajući ulicama Šrinagara, glavnog grada dela Kašmira pod kontrolom Indije.

Pojedini demonstranti su bacali kamenje na snage bezbednosti, koje su odgovorile suzavcem.

Indijska vlada najavila je ranije danas da će narednih dana ukinuti ograničenja slobode kretanja i komunikacije u Kašmiru, gde su ovog meseca prekinute telefonske i internet veze.

Nju Delhi je ukinuo specijalni status delu Kašmira koji kontroliše ukinuvši član 340 indijskog ustava koji je tom regionu garantovao autonomiju u svim pitanjima osim spoljne politike, odbrane i komunikacija.

Kašmir se nalazi na tromeđi između Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad pojednim delom te nemirne oblasti.

Nakon što je Indija dobila nezavisnost od Velike Britanije 1947. godine, a pod pritiskom Muslimanske lige, odlučeno je da budu stvorene dve zemlje: Indija i Pakistan.

Naredne godine je došlo do prvog od dva rata između dve zemlje oko kontrole nad Kašmirom.

Rat je završen podelom tog regiona, iako obe strane polažu pravo na njegovu celu teritoriju.

Izvor: Танјуг

SB UNKašmirIndija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?