:

:

TV Most

clock

April 24, 2020   17:39

0

100

Sednica SB UN; Konjufca: Srbija da obustavi kampanju, da poštuje stav MSP

Savet bezbednosti UN počeo je danas posle podne video-sednicu na kojoj će biti predstavljen izveštaj Unmika o Kosovu i Metohije. Izveštaj će predstaviti šef Misije UNMIK na KiM Zahir Tanin. Glauk Konjufca, ministar spoljnih poslova prištinske vlade u tehničkom mandatu, pozvao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN Srbiju i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da odmah obustave kampanju povlačenja priznanja Kosova i da poštuju stav Međunarodnog suda pravde, čiji stav o legalnosti Kosova je upravo Beograd tražio i - dobio.

"Dijalog sa Srbijom nije o statusu Kosovu, već je to dijalog za popravljanje odnosa između dve zemlje, ali Dačić ide u neke zemlje, članice UN, tvrdeći da je dijalog razgovor o statusu, Molimo Dačića i Srbiju da odmah prestanu sa tom kampanjom", rekao je Konjufca.

Konjufca je rekao da je situacija na Kosovu sada drugačija nego kada je doneta rezolucija 1244 i da je "došlo vreme da Unmik završi svoju misiju".

Podsetio je da je Srbija iznela pred Međunarodni sud pravde pitanje nezavisnosti Kosova i da je taj sud potvrdio legalnost te odluke zbog čega je, kako je kazao, licemerno da Beograd pita sud za stav, a zatim ne poštuje sudsku odluku.

Konjufca je na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM putem video-konferencije rekao da Srbija treba da ukloni sve barijere i da prestane da finansira paralelne strukture na Kosovu.

Kako je ocenio, odnosi sa Beogradom ostaju teški, ali je vlada u Prištini uverena da odnosi mogu da se poprave samo kroz konstruktivan dijalog koji, kako kaže, treba da rezultira uzajamnim priznanjem.

Da bi se stvorila atmosfera za to, kaže Konjufca, vlada Aljbina Kurtija odlučila je da ukine takse na robu iz Srbije koje je uvela prethodna prištinska vlada uz reciprocitet.

Kada je reč o epidemiji korona virusa na Kosovu, Konjufca kaže da je broj obolelih relativno mali, a smrtnost od ove bolesti niža nego u regionu.

Dačić: Dijalog može da se nastavi samo kada budu ukinute takse

Na video sednici učestvuju predstavnici 15 zemalja članica SB UN, dok će kao predstavnik privremenih institucija u Prištini učestvovati Glauk Konjufca, inače ministar spoljnih poslova prištinske vlade u tehničkom mandatu.

Sednica SB UN se ovog puta održava u specifičnim okolnostima, u uslovima pandemije Kovida 19, što je uslovilo i promenu načina rada samog Saveta bezbednosti, koji ne zaseda kao do sada, već putem video konferencije. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je ranije za Tanjug da će tom prilikom ponovo ukazati na situaciju na KiM i na probleme u dijalogu, koji je blokiran uvođenjem taksi i mere reciprociteta.

Ali, dijalog može da se nastavi samo kada budu ukinute takse, i mere reciprociteta”, jasan je šef srpske diplomatije.

Povodom pojedinih zahteva albanskih lobista za smenu Ričarda Grenela, Dačić kaže da je to još jedan pokazatelj koliko oni nisu svesni situacije u svetu.

“Ima jedna anegdota, da je, u vreme intervencije Sovjetskog saveza protiv Čehoslovačke, opštinski komitet Danilovgrada zasedao i doneo odluku da se Sovjetski savez povuče odmah iz Čehoslovačke. I onda se javio neko i pitao šta ćemo ako se ne povuče. Odgovor je bio - odmah ćemo da zakažemo novi sastanak opštinskog komiteta. Ovo, otprilike, liči na to”, primećuje Dačić.

“Oni će da uslovljavaju američkog predsednika koga će on da imenuje za svog specijalnog predstavnika? To je smešno, i žalosno”, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, to pokazuje kakav je bio odnos Prištine sa ranijom administracijom SAD, koja je radila sve što su od nje tražili.

“Situacija se promenila, ali se nije promenila zato što neko želi da radi u korist Srbije, već su jednostavno otvorili mogućnost da se dođe do dogovora i do dijaloga i mi smo na tome zahvalni i pozdravljamo takav pristup”, zaključio je Dačić.

Izvor: Танјуг

KiMSB UNKonjufcaDačićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?