:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2019   11:24

0

267

Sednica Skupštine Kosova ponovo bez prevoda na srpski jezik

Skupština Kosova danas nastavlja rasrpavu o Formiranju državne komisije za uspostavljanje Tribunala za navodne zličine koje je počinila Srbija.

 

 

Skupština Kosova je danas posle 10 časova  nastavila redovan rad,  kako bi dovršila razmatranje svih tačaka sa dosadašnjih devet nedovršenih sednica. Pred kosovksim poslanicima naći će se više od 40 tačaka o kojima bi trebalo da iznesu  mišljenja i kasnije glasaju.

Osim nedovršenih tačaka sa plenarne sednice koja je održana 16., pa prekinuta i nastavljena 20. maja ove godine,  poslanici bi trebalo da glasaju o formiranju državne komisije za uspostavljanje Tribunala za navodni genocid počinjen na Kosovu od stane države Srbije. Očekuje se da se na današnjem zasedanju izglasaju i odluke o izgradnji takozvanog Mauzoleja genocida u bivšoj fabrici pločica,o izgradnji spomen obeležja progonstva Albanaca na staroj železničkoj stanici u Prištini i odrđevanje takozvanog dana Genocida nad Albancima na Kosovu.

Ukoloko se usvoje napred navedene tačke dnevnog reda trebalo bi da usledi rasrpava o još 37 tačaka sa prethodnih skuštinsiz zasedanja. Među predloženim tačkama poslanici bi, između ostalog, trebalo da daju glasaju o godišnjem izveštaju Agencije za upravljanje memorijalnim komliksima na Kosovu za 2017. godinu. Glasanjem se izjasne i o izveštaju Odbora za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, nestala lica i peticije, o nadzoru nad sprovođenjem Zakona o zaštiti od diskriminacije, Izveštaju o stanju životne sredine na Kosovu za 2017.

Jedna od brojnih tačaka dnevnog reda koju bi treba izdvojiti je i glasanje za imenovanje sedam članova Saveta za kulturno nasleđe Kosova. Glasanje o nacrtu rezolucije iz rasprave o propustima i skandalima u spoljnoj politici Republike Kosovo, koja se na dnevnom redu nalazi još od kalendarskog početka godine.

Poslanici bi na današnjem zasedanju trebalo da se izjasne i o nacrtu Rezolucije sa parlamentarne debate o angažovanju predsednika Kosova za uključivanje „teritorijalne razmene“ ili „korekcije granica“ u dijalog između Kosova i Srbije.  Glasanje o nacrtu rezolucije iz parlamentarne debate o neuspehu vladajuće koalicije koja je kulminirala bezviznom liberalizacijom takođe je jedna o takaka dnevnog reda, kao i nacrt zakona o javnom emtovanju na Kosovu za koji bi u načelu poslanici trebalo da se izjasne glasanjem.

Na današnjem zasedanju nema ni jednog srpskog poslanika, a samim tim ni prevoda za srpke novinare, premda parlament raspravlja o temi koja je jako važna za srpsku zajednicu.

Izvor: RTV Puls, Gračanica online

KiMprevod na srpski jezikSkupština KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva