:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2023   8:42

0

84

Šef Hamasa: Izrael i Hamas se približavaju sporazumu o primirju; Netanijahu: Povratak talaca "sveta i vrhovna misija"

Četrdeset šesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Bela kuća saopštila je da SAD veruju da je dogovor o oslobađanju talaca, koje Hamas drži u Pojasu Gaze, sve bliži. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovo je pozvao na "hitne humanitarne pauze" u sukobu, ističući važnosti okončanja patnje civila.

Političko krilo Hamasa tvrdi da je dogovor o primirju blizu; Bela kuća: Sve smo bliži dogovoru o oslobađanju talaca

Broj ubijenih novinara u ratu Izraela i Hamase povećan na 50

Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je broj ubijenih novinara i medijskih radnika od početka rata između Izraela i Hamasa povećan na 50.

Među ubijenima je 45 Palestinaca, četiri izraelska i jedan libanski državljanin, dok se tri novinara vode kao nestali.

Pored toga, 11 novinara je povređeno, a 18 je uhapšeno.

U saopštenju CPJ se navodi da je 7. oktobar bio najsmrtonosniji dan kada je ubijeno šest novinara, a da je drugi najgori dan bio 18. novembra kada je ubijen pet novinara.

Detalji o potencijalnom primirju i dogovor o taocima

Mediji u svetu navode detalje potencijalnog sporazuma o primirju između Hamasa i Izraela, pozivajući se na neimenovane izvore.

Foto: T a n j u g/AP

Provizorni dogovor bi mogao da uključi:

Petodnevno primirje koje bi uključivalo prekid vatre u kopnenim borbama i ograničenja izraelskih vazdušnih operacija iznad južne Gaze.

Palestinske militantne grupe bi oslobodile 50-100 talaca, koji bi bili izraelski civili ili oni drugih nacionalnosti, ali ne i vojnici.

Zauzvrat, 300 Palestinaca, uključujući žene i decu, biće pušteno iz izraelskih zatvora.

Netanijahu: Povratak talaca "sveta i vrhovna misija"

Nakon sastanka sa porodicama Izraelaca koje militantna grupa Hamas drži kao taoce u Gazi, izraelski premijer Benjamin Netanijahu naglasio je svoju posvećenost obezbeđivanju njihovog oslobađanja, nazivajući to svetom i vrhovnom misijom.

Foto: EPA

"Nećemo odustati dok se ne vrate, a to je odgovornost mene i ratnog kabineta. Slušao sam o bolu porodica. Razgovarali smo iskreno. Podelio sam sa njima koliko sam mogao o diplomatskim, obaveštajnim i operativnim naporima koje vodimo danonoćno, rekao je premijer, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da o taocima razmišlja sve vreme.

Nećemo prestati da se borimo dok ne vratimo naše taoce kući, uništimo Hamas i osiguramo da više neće biti pretnje iz Gaze", poručio je Netanijahu.

Huti: Izraelski brodovi "legitimna meta"

Vojni zvaničnik jemenskih Huta, general-major Ali el Moški izjavio je, nakon otmice broda "Galaksi lider" u Crvenom moru i njegove međunarodne posade, da su izraelski brodovi legitimne mete bilo gde.

"Izraelski brodovi su za naše legitimne mete bilo gde... i nećemo oklevati da preduzmemo akciju", rekao je general el Moški.

Foto: Profimedia

Huti, koji su sebe proglasili delom "osovine otpora" iranskih saveznika, takođe su lansirali seriju dronova i projektila ka Izraelu.

Teretnim brodom "Galaksi Leader" pod zastavom Bahama, koji je u britanskom vlasništvu, upravlja japanskom firmom, ali ima veze sa izraelskim biznismenom Abrahamom "Ramijem" Ungarom.

Brod koji je krenuo iz Turske u Indiju preusmeren je u jemensku luku Salif u provinciji Hodeida, saopštila je kompanija za pomorsku sigurnost "Ambrei", napominjući da su među članovima posade Ukrajinci, Bugari, Filipinci, Meksikanci i jedan Rumun.

Izraelska vojska je rekla da je zaplena "veoma ozbiljan incident sa globalnim posledicama", dok je američki vojni zvaničnik nazvao "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava".

Šef političkog krila Hamasa tvrdi da je dogovor o primirju blizu

Ismail Hanije, šef političkog biroa Hamasa, tvrdi da su blizu sporazuma o primirju sa Izraelom.

U saopštenju objavljenom za Telegram, Hanija sa sedištem u Dohi kaže da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, bez detaljnijeg objašnjenja.

Zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio je jutros da su u toku razgovora između Hamase i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmenili taoci i zatvorenici.

Prema njegovim rečima, detalji o primirju objaviće katarski zvaničnici.

Izraelska vojska saopštila je da je tokom jučerašnjeg dana libanska grupa Hezbolah za sat vremena ispalila oko 25 raketa i tri drona kamikaze na više lokacija na severu Izraela.

Sa druge strane, ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi militantna grupa Hamas, navelo je da se broj stradalih Palestinaca od početka sukoba popeo na 13.300, uključujući 5.600 dece i 3.550 žena.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poslao je pismo liderima 50 zemalja, pozvavši ih da utiču na Izrael kako bi zaustavio napade na Gazu. Poruka je upućena i ruskom i kineskom predsedniku, kao i liderima Jordana, Kazahstana, Kenije, Turske i Južne Afrike.

Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je 28 prevremeno rođenih beba iz Gaze bezbedno stiglo u Egipat, dok je Peking je pozvao na "hitne mere" za zaustavljanje humanitarne katastrofe.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama iznela je podatak da je broj raseljenih u Pojasu Gaze dostigao približno 1,7 miliona.

Za to vreme, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da veruje da  je dogovor o oslobađanju talaca, koje Hamas drži u palestinskoj enklavi, blizu, što je takođe potvrdio potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Izvor: RTS, agencije; Foto: EPA EFE

IzraelGazarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva