:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Novembar 04, 2019   9:14

0

234

Šef holandske diplomatije: Oprezno sa idejom o podeli po etničkim linijama

Šef holandske diplomatije Stef Blok smatra da je od ključne važnosti da se dijalog Beograda i Prištine što pre nastavi, ali upozorava da treba biti veoma pažljiv sa idejama deljenja ljudi po etničkim linijama, posebno s obzirom na konflikte koji su se u nedavnoj prošlosti desili u regionu.

Blok, koji boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji, naglasio je u intervjuu za "Danas" da Holandija smatra da svako rešenje u vezi sa teritorijama mora biti u skladu sa međunarodnim pravom što, kako objašnjava, podrazumeva da se moraju uzeti u obzir stavovi građana na koje bi se sporazum neposredno odnosio.

On je dodao da je rešenje između Beograda i Prištine u interesu obe zemlje i poručio da u potpunosti podržava dijalog uz posredstvo EU "koji treba da dovede do tog cilja i koji je već doveo do važnih sporazuma".

"Zbog toga je od ključne važnosti da se ovaj proces što pre nastavi i da se Priština i Beograd uzdrže od poteza koji potkopavaju međusobno poverenje", rekao je Blok.

Primetio je i da su SAD pojačale svoj angažman na Zapadnom Balkanu i dodao da veruje da se on dopunjuje sa naporima EU.

Blok je ubeđen i da će novom visokom predstavniku EU dijalog Beograda i Prištine ostati prioritet.

"Naravno, na Beogradu i Prištini je da postignu uzajamno prihvatljiv sporazum", poručio je Blok.

On je dodao i da Holandija prepoznaje reforme koje Srbija sprovodi godinama unazad, ali je brine nedostatak napretka u oblastima poput borbe protiv korupcije ili u vezi sa jačanjem nezavisnosti sudstva.

Blok je naglasio da su reforme usmerene na jačanje vladavine prava u središtu pristupanja Srbije EU.

On je naveo i da Holandija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i dodao da je rad na izradi Medijske strategije u Srbiji, iako dug i ne bez problema, znak napretka.

"Nadamo se njenom usvajanju i primeni jer je to najvažnije. Međutim, ozbiljno smo zabrinuti za bezbednost novinara i pažljivo pratimo situaciju", rekao je Blok.

On je rekao da trgovinska razmena između Holandije i Srbije neprestano raste po godišnjoj stopi od sedam do deset odsto i da je sada dostigla gotovo 700 miliona evra.

"Holandske firme dobro prepoznaju mogućnosti koje nudi Srbija. Rezultat je da je Holandija najveći izbor stranih investicija u Srbiji, a holandske kompanije su prisutne u mnogim sektorima, među kojima su proizvodnja piva, poljoprivreda, javno osvetljenje, brodogradnja, informacione tehnologije, proizvodnja i građevina", rekao je Blok.

Naglasio je i d je EU perspektiva svih zemalja Zapadnog Balkana neupitna i da Holandija pruža čvrstu podršku na tom putu.

Komentarišući odlaganje početka pristupnih pregovora između EU i Severne Makedonije i Albanije, Blok je rekao da je u Severnoj Makedoniji mnogo postignuto kad je reč o vladavini prava i da je Prespanski sporazum primer za region, te da pozdravlja i pozitivne korake u Albaniji.

Naglašava, međutim, da Albanija pre otvaranja pristupnih pregovora treba da pokaže održive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dodaje da će Evropski savet to ponovo razmatrati 2020. godine i da predstojeći period može biti iskorišćen za dalje reforme u vladavini prava.

Upitan da li evropsko usporavanje otvara prostor za Rusiju, Kinu i Tursku na Zapadnom Balkanu, Blok odgovara da ne veruje da će to usmeriti region ka drugim spoljnim faktorima.

"I države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana ostaju posvećene evropskoj perspektivi regiona", poručio je Blok dodajući da je EU ubedljivo najveći trgovinski partner, strani investitor i partner za saradnju u regionu.

Izvor: RTV, T a n j u g, Danas

Stef BlokKiMHolandijaEUZapadni BalkanEvropski savet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva