:

:

TV Most

clock

Septembar 02, 2022   21:50

0

191

Šef IAEA potvrdio: Zabeleženi tragovi od granatiranja Zaporoške nuklearke

Misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) zabeležila je tragove od granatiranja Zaporoške nuklearne elektrane i jasno je da je "fizički integritet" elektrane narušen nekoliko puta, saopštio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

„Vidimo vojnu aktivnost oko elektrane. Moj tim i ja smo videli rupe, tragove od granatiranja na zgradama. To znači da fizički integritet nije bio narušen jednom, nego više puta... Očigledno je da se u regionu (gde se nalazi nuklearka), u tom delu Ukrajine vode velike borbe. Vojna aktivnost je u porastu u tom delu zemlje. To me veoma brine“, rekao je šef IAEA novinarima nakon povratka u Beč, precizirajući da „postoji statistička verovatnoća da dođe do oštećenja elektrane“.

Takođe je objasnio kakvo je stanje u nuklearki.

„Elektrana radi. Ti eksperti (ruski i ukrajinski) imaju profesionalan odnos. Svi su oni stručnjaci u nuklearnoj sferi, stoga znaju šta rade i o čemu govore“, precizirao je Grosi.

On je potvrdio da IAEA ostavlja za stalno u nuklearki dva inspektora.

„Uspostavljamo stalno prisustvo na licu mesta. Ovog puta dva inspektora će nastaviti sa radom“, rekao je Grosi, dodajući da su se i Rusija i Ukrajina složile da pomenuta dva eksperta agencije ostanu u elektrani.

Po rečima Grosima, tokom posete Zaporoškoj nuklearki, video je sve što je trebalo da vidi.

„Što se tiče ideje koju sam video u pojedinim komentarima i reakcijama o tome da nam nešto nisu pokazali, da nas nisu pustili… Videli smo što sam tražio da vidim, sve što sam zahtevao“, pojasnio je šef IAEA.

Kasnije se oglasila predstavnica pres-službe UN Eri Kaneko koja je saopštila da UN pozdravljaju to što će inspektori IAEA ostati u Zaporoškoj nuklearki za stalno.

Istovremeno je pozvala da se osigura bezbednost u elektrani.

„Nemamo nikakve informacije iz prve ruke. Treba da učinimo sve kako bismo osigurali bezbednost u nuklearnoj elektrani i oko nje, i nadamo se da će strane tako postupati“, kazala je Kaneko.
Delegacija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, na čelu sa generalnim direktorom Rafaeom Grosijem, posetila je Zaporošku nuklearnu elektranu 1. septembra.

Šef delegacije „Rosatoma“ i radnici u Zaporoškoj nuklearki pokazali su im delove elektrane koji su oštećeni prilikom granatiranja ukrajinske vojske. Kako je rekao Sputnjiku stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, dva službenika IAEA ostaće u Zaporoškoj nuklearki za stalno.

Izvor: Sputnik.rs; Foto: EPA

IAEAGrosiZaporožjenuklearna elektrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva