:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2019   13:00

0

194

Šef misije SE: Srbija jedna od najaktivnijih članica SE

Srbija je zahvaljujući saradnji sa Savetom Evrope i Evropskom unijom tokom 2018. godine ostvarila dobre rezultate na polju reformi u oblasti vladavine prava, a u oblasti unapređenja položaja manjina impresivne, rečeno je na predstavljanju rezultata trogodišnjeg programa EU i SE.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flešenkemper u uvodnoj reči na predstavljanju programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku" naveo je da je Srbija jedna od najaktivnijih članica SE posvećena reformama u oblasti vladavine prava, ljudskih prava.

"Realizacija prvog dela programa pomogla je da se tokom tri godine ostvari mnogo više od onoga čemu smo se nadali", rekao je Tobias i podsetio da se deo programa odnosio i na podsticanje demokratske kulture u školama.

Šefica Odseka za koordinaciju programiranja SE Delfin Freiman navela je da program doprinosi jačoj koordinaciji Brisela, Strazbur i Beograda.

"Bilo bi dobro da u Srbiji postoji više zahteva koji se upućuju SE i Venecijanskoj komisiji i drugim telima koji bi trebalo da obezbede savete", rekla je ona.

Pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković izrazila je očekivanje da će EK u izveštaju o napretku, a koji se očekuje krajem maja, prepoznati te ostvarene rezultate.

"Dosta smo uradili na vladavini prava, poglavljima 23 i 24, na ustavnim amandmanima na kojima se i dalje radi, na unapređenju prava nacionalnih manjina. Na tom polju je ostvarena veoma dobra saradnja sa SE u izradi važnih zakon, usvajanja sistemskih zakona poput onih o zaštiti podataka o ličnosti i besplatnoj pravnoj pomoći kao i rad na medijskoj strategiji koja ulazi u završnu fazu", rekla je Milenković.

Dodala je da je važno da aktivnosti idu u kontinuitetu, da se reforme ostvaruju nesmetano, što brže, ali ne na uštrb kvaliteta.

"Važna nam je saradnja sa SE - organizacijom koja je čuvar i garant reformi, evropskih standarda i vrednosti posebno u oblastima u kojima nemamo jasno utvrđena prava i pravila EU - kao što je slučaj sa reformama u Poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, gde je pored ekspertiza EK, ekspertiza SE od izuzetnog značaja", rekla je ona i dodala da je zato vazno da se saradnja SE i EU nastavi.

Prema rečima zamenice šefa Delegacije EU u Srbiji Mateje Norčić Stamčar, Srbija je osim tih impresivnih rezultata u oblasti ljudskih prava, zahvaljujući projektu u koji je uloženo nešto manje od četiri miliona evra, izgradila i nova, značajna iskustva.

Proces usklađivanja koji se odvija kroz pomenuti program sprovođen je u tri oblasti, sprovođenja pravde, borbe protiv privrednog kriminala, diskriminacije i zaštite prava osetljivih grupa.

Projekti u okviru programa odnosili su se na poboljšanje položaja zatvorenika, uspostavljanje delotvornih pravnih lekova za zaštitu ljudskih prava, jačanje nacionalnih manjina, pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova, integritet i borbu protiv korupcije u visokom obrazovanju, podsticanje demokratske kulture u školama kroz primenu antidiskriminatorskog pristupa, kao i borbu protiv trgovine ljudima.

Druga, trogodišnja faza programa trajaće do 2022. godine. Odnosiće se između ostalog i na slobodu govora, slobodu medija, LGBT populaciju.

Izvor: Танјуг

Savet EvropeEUSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva