:

:

TV Most

clock

Januar 31, 2019   16:35

0

202

Šefovi diplomatija zemalja kandidata sutra u Bukureštu

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavila je da će se ministrima spoljnih poslova EU na neformalnom sastanku u Bukureštu sutra priključiti i šefovi diplomatija zemlja kandidata.

"Sa zemljama kandidatima razgovaraćemo sutra ujutru i to na prvom mestu o našim odnosima sa Kinom", poručila je Mogerinijeva.

Neformalnom sastanku Saveta ministra u Bukureštu, prisustvuje i komesar Johanes Han koji je najavio da će se sa šefovima diplomatija zemalja kandidata razmotriti i situacija na Zapadnom Balkanu u svetlu uspeha ratifikacije Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije kao i mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine. 

Šefica EU diplomatije kaže da su zajednički neformalni sastanci šefova diplomatija EU i zemlja kandidata za članstvo uspostavljeni početkom njenog mandata. 

Ona je ocenila da je u pitanju dragoceno iskustvo zajedničke diskusije o različitim pitanjima.

Mogerini se zahvalila rumunskom predsedavanju EU na podršci ovom pristupnu i organizaciji sastanka šefova diplomatije EU i zemalja kandidata u Bukureštu.

Ministra spoljnih poslova Ruminije Teodor Meleškanu kaže da će tokom svog predsedavanja EU Rumunija organizovati događaje i razgovarati sa zemljama kandidatima.

"Pokušaćemo da ih ohrabrimo, a nadamo se i da će Evropska komisija do početka maja finalizovati odluku o politici proširenja", izjavio je Meleškanu u Bukureštu.

Izvor: Танјуг

BukureštEUiplomatijaMogerini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva