:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2021   16:45

0

145

Selaković: Besmisleni napadi Đukanovića na Vučića

Besmisleni i ostrašćeni napadi predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na predsednika Aleksandra Vučića nisu ništa drugo do pokušaj da na lažima zasnovanoj retorici nekog prošlog veka i nekih prošlih ljudi pokuša da prikrije svoje političke promašaje, te izazove osećaj tobožnje ugroženosti, a sebe proglasi i predstavi kao spasioca, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Kako navodi, uspeh jednog predsednika države ne meri se zapaljivošću fraza i talentom za proizvođenje konflikta u sopstvenom društvu, već nivoom BDP-a, prosečne plate i kupovne moći građana, kilometrima auto-puteva i pruga, brojem otvorenih novih radnih mesta.

"Kada neko ne može da se podiči svojim, onda mu smeta tuđi uspeh, a onaj koji je uspešan ruši se svim sredstvima uključujući i gnusne laži", navodi Selaković.

Dodaje da je "mnogo šuplja priča toliko da zvoni".

"Optužiti Srbiju da želi Kosovo i Metohiju bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca, ne samo da je neistinito i besmisleno, već govori o autoprojekciji onoga ko je u stanju da tako nešto kaže, jer sve vreme vodi politiku koja negira pravo na postojanje preko 28 odsto sopstvenih građana koji se osećaju i deklarišu kao pripadnici srpskog naroda, negira im pravo na upotrebu jezika i pisma, i nacionalnih simbola", kaze Selaković, a navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

On smatra da je vrhunac bezobrazluka poređenje Srbije sa nacističkom Nemačkom, a predsednika Vučića sa Hitlerom i to, kako navodi, samo zato što je predsednik jasno stavio do znanja da Srbija nije i neće biti poligon i tržište za delovanje kriminalnih narko-kartela iz Crne Gore.

"Izgleda da to najviše boli, koliko god da se neko proglašava zaštitnikom identiteta, žrtvom politike čiji je deo nekada i sam bio i traži saveznike među svima kojima smeta Srbija koja se ekonomski razvija i napreduje, Srbija koja gradi puteve, bolnice i mostove, koja otvara fabrike i privlači najviše investicija u regionu, koja svakome pruža ruku za partnerstvo i saradnju ali i poštuje sebe i svoj narod", kaže Selaković i napominje da odnos prema Crnoj Gori kao nezavisnoj državi Srbija iskazuje svojom politikom, poštujući njen suverenitet i teritorijalnu celovitost, što se, primećuje, ne može reći da Crna Gora pokazuje prema Srbiji.

"Građani svake države su vlasni da slobodno izražavajući svoju volju biraju svoje rukovodstvo, kao demokratska država Srbija to poštuje i poštovaće, ali će uvek i u svakoj prilici podići glas protiv laži koje je neko u stanju da izrekne na njen račun i na račun predsednika Srbije, da bi time vodio svoje lične političke borbe i prikrivao neuspehe", zaključuje šef sprpske diplomatije.

Vulin: Đukanoviću je Vučić jedina tema, opsesija i frustracija

"Kada Milo Đukanović kaže da neko pokušava gurnuti Crnu Goru u sukobe, a povede u napad na policiju i sveštenike SPC 1.000 huligana onda ne može da vam bude žao što Đukanović više nije Srbin. Đukanoviću nije tema droga, organizovani kriminal, ekonomski kolaps Crne Gore, njemu suštinski nije tema ni SPC, pa ni Srbija ili srpski svet, njegova jedina tema, opsesija i frustracija je Aleksandar Vučić", izjavio je ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin odgovarajući na nove napade Đukanovića na predsednika Srbije.

"Strah, mržnja i kompleksi prema Aleksandru Vučiću vode Mila Đukanovića. Đukanović ne shvata da je na spisku prioriteta Aleksandra Vučića veoma nisko i da on za Aleksandra Vučića nije ni takmac ni predmet interesovanja. Milo Đukanović se pojavi u našoj politici samo kada ugrozi stabilnost Crne Gore i počne da preti Srbima, osim toga, on Aleksandru Vučiću nije ni po čemu važan. Aleksandar Vučić je jedini lider na Balkanu koji iskreno želi mir uprkos Đukanoviću i ostalima koji svoj dan počinju i završavaju sa Aleksandrom Vučićem. Crna Gora može da bude spokojna kada je u pitanju politika Aleksandra Vučića, ali Crna Gora ima razloga da bude veoma zabrinuta zbog politike Mila Đukanovića", poručio je ministar i predsednik PS-a Vulin.

Mandić: Đukanovićev govor očajnika i potrošenog političara

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić ocenio je danas da je nastup Mila Đukanovića, u intervjuu hrvatskom Jutarnjem listu," govor očajnika, potrošenog političara i čoveka koji je glavni krivac za tridesetogodišnju pljačku, nedela i propast crnogorskog društva".

U izjavi za T a n j u g, Mandić ističe da sada na zalasku svoje političke karijere, Đukanović priznaje da je ostao bez međunarodne podrške, da je ostao bez podrške naroda, ali pokušava da se rehabilituje uz pomoć nekih političara iz okruženja, prvenstveno Hrvatske, Federacije BiH i lažne države Kosovo.

"Đukanovićevo pominjanje da je na sceni pokušaj da Srbija želi Kosovo, ali bez Albanaca i Crnu Goru, ali bez Crnogoraca, predstavlja licemerstvo, jer je on zapravo taj koji je zdušno podržao etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji i javno zapretio, tokom izborne kampanje 2020. godine, da će 30. avgusta biti tesno SPC i Srbima u Crnoj Gori i pripremao im traktore za put u jednom pravcu", podseća Mandić.

Ne zabrinjava, ističe, dezorjetisani Đukanović koliko pokušaji tih struktura iz komšiluka koje žele da ga vrate u igru.

"Naredni dani moraju pokazati gde se Crna Gora danas nalazi i kojim putem namerava da krene. Jedino mi, građani CG, možemo dati odgovor kakvu Crnu Goru želimo: da li želimo da Crna Gora bude demokratska država ili ne, da li mi možemo da osvojimo slobodu i izgradimo institucije, da li možemo da razvijemo našu ekonomiju i zaposlimo mlade ljude, i ključno: da li do tih ciljeva možemo doći sa Milom Đukanovićem kao ključnim donosiocem odluka", poručio je Mandić u izjavi za T a n j u g.

Đukanović, koji je označen kao organizator demonstracija na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, tvrdi da su u Crnoj Gori tim činom "ozbiljno" napadnuti, kako kaže, građanski i sekularni karakter ove države i njena evropska perspektiva i za to ponovo optužuje Srbiju i Aleksndra Vučića, Srpsku pravoslavnu crkvu i Rusiju, a razlog je po njemu jednostavan - bez Crne Gore u "srpskom svetu" projekt "velike Srbije" zauvek je mrtav.

"Postaraćemo se da tako u bude", kaže Đukanović u intervjuu za zagrebački Jutarnji list.

Izvor: T a n j u g

Milo ĐukanovićNikola SelakovićAleksandar VulinAndrija MandićAleksandar VučićCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva