:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 08, 2021   15:50

0

160

Selaković čestitao Lavrovu Dan pobede nad fašizmom

Ruski narod i drugi narodi Sovjetskog Saveza su herojskom odbranom svoje otadžbine u Drugom svetskom ratu pobedili, ne samo agresora, već i neprijatelja čitavog slobodnog čovečanstva, navodi se u čestitki koju je povodom Dana pobede nad fašizmom srpski šef diplomatije Nikola Selaković uputio šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu.

 

"Danas niko ne sme da ima sumnje da je ruski narod taj koji je na današnji dan zadao smrtni udarac najopasnijoj ideologiji i ubilačkoj mašineriji koju je svet ikada video”, kaže se u čestitki.

Dodaje se da je srpski narod ponosan na svoju antifišastičku tradiciju i činjenicu da je tokom Drugog svetskog rata organizovao prvi i najmasovniji oružani gerilski otpor na okupiranim teritorijama, i da je na svaku pobedu velike Crvene armije gledao kao na sopstvenu pobedu.

Selaković je istakao da će Srbija ostati čvrsto na pozicijama negovanja istine o Drugom svetskom ratu, a protiv pokušaja da se revizijom istorije umanji presudna i ključna uloga Sovjetskog Saveza i herojskog ruskog naroda u pobedi nad nacizmom.

On je naglasio da kao što su srpski i ruski narod tada bili saveznici u borbi protiv svetskog zla, tako će i danas biti jedinstveni u negovanju sećanja na stradalništvo i nepokolebljivi otpor naših predaka.

„Vatra na spomen-groblju oslobodilaca Beograda, na kojem rame uz rame počivaju jugoslovenski i sovjetski heroji, goreće večno, a večni će biti i naše sećanje na slavne trenutke zajedničke istorije i opredeljenost da se zajednički borimo za mir i multilateralizam u svetu, a protiv svake ideologije zla”, zaključuje se u čestitki ministra Selakovića.

Izvor: T a n j u g

Nikola SelakovićSergej LavrovDan pobedeDrugi svetski rat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva